Ce probabilitati sunt ca SUA si zona euro sa reintre in recesiune. Care ar putea fi efectele in Romania
Scaderile dramatice ale burselor din aceasta luna, comentariile alarmante ale unor lideri ai lumii financiare referitoare la situatia financiara a bancilor si incetinirea economiilor din zona euro si SUA provoaca temeri tot mai intense ca Statele Unite si zona euro vor reintra in recesiune, ceea ce va avea consecinte la nivel mondial.
In focul caderilor de pe burse, unii analisti s-au grabit sa calculeze probabilitatea unor noi declinuri economice. Economistul Nouriel Roubinii, cunoscut ca Doctorul Doom pentru prognozele sale pesimiste, da sanse de 50% ca SUA sa intre din nou in recesiune pana anul viitor, scrie Ziarul Financiar.
Analistii bancii britanice Standard Chartered considera ca sansele sunt de unu la trei in cazul Statelor Unite, iar probabilitatea ca euro sa se confrunte cu o criza este de 50%. La alti economisti, pariurile pe recesiunea din SUA variaza de la 25% la 33%, scrie CNN Money. Cert este, insa, ca toti apreciaza ca riscurile unui nou declin economic cresc.
Ce spun analistii romani despre o noua recesiune in SUA si zona euro si despre consecintele acesteia pentru Romania
Daniel Daianu, profesor de economie: "Nu se poate spune 100% ca se va intra in recesiune, dar probabilitatea este semnificativa. Daca toti politicienii de varf spun ca se va intra in recesiune, atunci se va intra. Daca nu ai un echilibru in declaratii, atunci dai branci economiilor. Trebuie sa avem un plan B si un plan B la planul B. In Romania vom asista mai degraba la stagnare, ceea ce ar echivala cu recesiune, deoarece stagnare inseamna somaj ridicat".
Daniel Daianu subliniaza ca BNR are posibilitatea de a umbla la dobanzi, mai ales ca inflatia scade, iar Romania are, in teorie, resorturi de amortizare a efectelor recesiunii precum ameliorarea eficientei utilizarii banului public, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene sau productia mai mare in agricultura.
Dragos Cabat, analist economic: "SUA au sanse de cel mult 10% de a reintra in recesiune. Pentru zona euro probabilitatea este de 50%". El apreciaza ca o noua recesiune in SUA ar duce la o noua criza mondiala, care inevitabil va ingloba si Romania. O recesiune in zona euro ar avea ca efect pentru Romania o usoara incetinire a cresterii economice".
Nicolaie Chidesciuc, economist al ING: "Sansele sunt destul de mici. Nu putem vorbi de recesiune in Romania, ci cel mult de o crestere mai lenta. Piata a anticipat o schimbare importanta a cresterii economice. Ca efecte, exporturile catre tarile UE vor fi afectate, iar incetinirea cresterii economice va face mai scumpa si mai rara finantarea".
Laurian Lungu, analist economic: "Perspectiva recesiunii este destul de indepartata. Exista un risc, dar nu atat de mare. Depinde de ceea ce se intampla in al treilea trimestru. Romania va fi cu siguranta afectata, dar depinde de magnitudinea problemelor, de cat de puternica este recesiunea si de ce state cad in recesiune".
Citeste si
Va reduce BNR dobanda-cheie si va ieftini creditele in lei? Barclays voteaza da, ING crede ca asteptarile sunt eronate