In primele trei luni, economia poloneza a avansat cu 4,4%. Polonia s-a situat astfel pe locul cinci in Uniunea Europeana in functie de ritmul de crestere al PIB. In urma cu doi ani a fost singurul stat din regiune care a evitat recesiunea. 

Investitiile au contribuit la mentinerea ritmului de dezvoltare, dupa ce accelerarea inflatiei a afectat consumul. 

"Investitiile sunt pe cale sa contribuie mai mult la cresterea economica, ceea ce este un semn foarte bun", a declarat Maja Goettig, economist sef la Bank BPH din Varsovia. 

In zona euro, cresterea economica a incetinit la 0,2% in perioada aprilie-iunie, comparativ cu primele trei luni ale anului, aceasta fiind cea mai slaba performanta dupa recesiunea din 2009. 

Cresterea sustinuta de exporturi din Ungaria, Romania si Cehia a incetinit in trimestrul al doilea, dupa ce criza datoriilor suverane din zona euro si ritmul lent de dezvoltare din Statele Unite au franat economia mondiala.

In Romania, cresterea anualizata pe serie bruta a PIB, de 1,4%, a fost sub cea de 1,7% din primul trimestru. Pentru anul in curs, Guvernul anticipeaza o crestere economica de 1,5%, informeaza Mediafax.