Divergentele nu au disparut, insa, pentru ca autoritatile vor schimbari de forma, iar finantistii, unele de fond.

Bancherii insista ca ordonanata sa se aplice doar in cazul contractelor noi, nu si in cazul celor aflate in derulare, asa vor romanii si nu cum prevede directiva europeana de la care s-a plecat.

Daca nu, cel putin sa se permita pastrarea dobanzii la nivelul actual, atunci cand se trece la indicele EURIBOR. Cu alte cuvinte, sa se prevada in lege posbilitatea cresterii marjei de castig a bancii.

Negocierile dintre cele doua parti vor continua, insa cei de la ANPC le sugereaza bancherilor ca ordonanta este in vigoare si ca trebuie sa o respecte.

Asta insemna ca daca puteti plati un credit inainte de termen, banca nu poate cere mai mult de 1% comision de rambursare anticipata.

Chiar daca a acceptat sa discute cu reprezentantii bancilor, presedintele ANPC nu este de acord sa schimbe radical actul normativ.

"Ordonanta este in dezbatere parlamentara, deci din punctul meu de vedere nu vad ce modificari ar mai putea aparea, decat poate unele de forma, nu neaparat de fond", a declarat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC.

Finantistii nu se multumesc cu modificari "pe ici-pe colo" si cer ca documentul elaborat de romani sa respecte exact Directiva Europeana in domeniu.
 
"Articolul 30 din directiva stabileste in mod foarte clar faptul ca actul nu se aplica contractelor in curs si daca o corelam cu articolul 148 exista si ideea ca Asociatia Romana a Bancilor sa sa solicite declansarea procedurii de infrigement (incalcarea prevederilor Tratatului UE)", a precizat Nicolae Cinteza, director de supraveghere in cadrul BNR.

Pe de alta parte, reprezentantii BCR, spre exemplu, spun ca nu percep comision de rambursare anticipata in cazul creditelor cu dobanda variabila, iar in ceea ce priveste dobanda fixa comisionul este de 0,5% pentru cei care ramburseaza intr-un an.