Peste 1.200 de oameni au facut deja reclamatii la Protectia Consumatorului. Inspectorii confirma ca i-au amendat deja pe bacheri cu 140.000 de lei si le reamintesc acestora ca trebuie sa respecte ordonanta care a intrat in vigoare in luna iunie.

In realitate, ei trag de timp in speranta ca documentul o sa fie modificat. In acest sens au facut si presiuni la reprezentantii FMI. Daca le sunt acceptate pretentiile, cei mai afectati vor fi clientii care aveau o dobanda stabilita de banca si care nu vor mai beneficia de o dobanda variabila legata de dobanda internationala.

Multi romani au facut credite atunci cand aveau lefuri mai mari, iar moneda europeana nu sarise de pragul psihologic de 4 lei. Acum, au ajuns sa traiasca doar ca sa isi achite ratele.

Este, asadar, de inteles ca absolut toti clientii bancilor s-au bucurat cand au aflat ca pot sa mearga la ghiseu si sa ceara recalcularea dobanzii si a comisioanelor. In realitate, ei cer, dar li se transmite ca trebuie sa astepte 90 de zile ca sa se modifice contractele.

"Incepand cu 21 iunie, ordonanta este in vigoare si bancile sunt obligate sa respecte ce scrie in ordonanta. Unele banci au incercat sa mentina comisioanele vechi sau pur si simplu sa le redenumeasca", spune Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC.

In acest moment, bancile care foloseau o dobanda proprie sunt obligate sa introduca in contract o formula clara de calcul, legata de ROBOR sau EURIBOR la care se adauga o marja care sa nu poate fi modificata.

"Clar ca sunt clauze care nu sunt in regula. Nu e ok ca oamenii sa aiba niste credite cu o dobanda care este la bunul plac al bancii", arata Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

De altfel, Consiliul Concurentei ii avertizeaza pe finantisti sa nu faca intelegeri de tip cartel in privinta introducerii unor noi comisioane.

"Ceea ce ii supara foarte tare e ca ordonanta ii obliga sa isi recalculeze dobanzile", explica Bogdan Chiritoiu.

Intr-un comunicat, Asociatia Romana a Bancilor cere ca ordonanta privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata sa respecte ad literam prevederile comunitare, adica sa nu se aplice retroactiv asa cum vor autoritatile romane.

Bancherii confirma ca ar pierde pana la 900 de milioane de euro din recalcularea dobanzilor.