"Aceasta atentionare vine in contextul actiunii promovate si sustinute de banci pentru a modifica prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind contractele de credit pentru consumatori. Este legitim ca membrii asociatiei sa se intalneasca si sa discute, dar in anumite conditii, schimbul de informatii sensibile intre concurenti poate avea efecte negative asupra concurentei si consumatorilor, deoarece se incalca principiul potrivit caruia toti agentii economici trebuie sa-si stabileasca in mod independent politica pe care intentioneaza s-o implementeze pe piata", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Intr-un comunicat al acestei institutii se arata ca, daca schimbul de informatii este folosit de competitori pentru a "implementa un comportament concertat", practica poate fi sanctionata din perspectiva regulilor de concurenta nationale sau comunitare.

In plus, institutia face o paralela cu cartelurile investigate la nivel european, aratand ca CE si instantele comunitare au instrumentat o serie de cazuri de carteluri care s-au bazat, printre altele, pe mecanisme ce facilitau schimbul de informatii.

Citeste continuarea in ziarul Gandul