INCREDIBIL! Bancile au cerut FMI si Comisiei Europene sa oblige Guvernul sa le dea comisioanele "grase" inapoi!
Bancile au solicitat insistent la intalnirile cu delegatia FMI si CE sa fie introdusa in noua scrisoare de intentie o prevedere care sa oblige Guvernul sa modifice OUG privind contractele de credite pentru populatie in limitele normelor UE si sa se renunte la refacerea contractelor in derulare.
"Toate bancile au cerut FMI si Comisiei Europene ca prevederile Ordonantei de Urgenta 50 (privind contractele de credit pentru consumatori - n.r.) sa se limiteze la cerintele directivei europene. Bancile au insistat asupra acestor modificari si doresc ca obligatia Guvernului de a modifica legislatia sa fie inclusa in noua scrisoare de intentie", au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.
Pe de alta parte, FMI sustine ca nu se poate implica in acesta problema si nu este treaba institutiei financiare sa intervina in acest caz. "Este strict treaba Guvernului si a bancilor. FMI nu va interveni in aceste discutii", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.
Sursele citate anterior au precizat ca daca prevederea ca Ordonanta 50 sa aplice exclusiv cerintele directivei europene nu va fi inclusa in cadrul scrisorii suplimenatre de intentie pe care o vor incheia autoritatile romane cu FMI, bancile comerciale ar putea solicita Comisiei Europene deschiderea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei.
In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010 pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia locala Directiva 2008/48/CE, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila.
Directiva 2008/48/CE, care trebuia preluata in legislatia interna pana la 11 iunie 2010, prevede ca obligatia bancii de limitare a comisionului de rambursare anticipata nu este aplicabila in privinta contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garantii similare, a contractelor de credit pentru dobandirea/pastrarea proprietatii unui imobil sau a celor a caror valoare este mai mica de 200 de euro si, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a elaborat inca de la inceputul anului proiectul de ordonanta de urgenta care extindea prevederile Directivei 2008/48/CE, astfel incat sa se aplice tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare si imobiliare, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing.
Prevederile Ordonantei 50 se aplica si pentru contractele aflate in derulare, nu numai pentru cele incheiate dupa data intrarii in vigoare a actului normativ.
Astfel, bancile trebuie sa modifice pana la 19 septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumuturile cu dobanda variabila, in timp ce la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.
Ordonanta 50 mai arata ca persoanele care au contractul de credit pot renunta la imprumut, fara a invoca motive, in termen de 14 zile calendaristice de la semnarea intelegerii cu banca, daca au identificat ulterior o oferta mai avantajoasa.
De asemenea, actul normativ interzice perceperea unui comision de analiza a dosarului in cazul in care creditul nu este acordat si stabileste ca in cadrul contractului de imprumut institutia de credit poate percepe doar comision de analiza a dosarului, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensatie in cazul rambursarii anticipate, costuri aferente asigurarilor, penalitati, precum si un comision unic pentru servicii prestate la cererea persoanei imprumutate.
In schimb, pe perioada derularii contractului banca nu poate percepe, de exemplu, comision pentru plata in numerar a ratei, comisioane atât pentru credit, cat si administrarea contului curent.
Mai mult, ordonanta prevede ca bancile sunt obligate sa informeze solicitantii inainte de semnarea contractului, printr-un formular standard, asupra comisioanelor, dobanzilor si altor costuri practicate, astfel incat clientul sa aiba posibilitatea de a compara datele cu ofertele altor banci.
Pe acelasi subiect: