Este vorba, in primul rand, despre comisionul unic pentru servicii la cererea clientilor, unul din cele 4 comisioane la care bancile mai au dreptul acum.

Daca un client cere o dovada privind situatia creditului, adica un document de o pagina sau doua semnat si stampilat, va plati pentru el chiar si 10 euro. Costul piperat este explicat prin faptul ca aceasta hartie este primul pas facut de client spre o refinantare.

Pasul al doilea este obtinerea unei scrisoari de refinantare, care costa pana la 75 de euro. Iar transferul banilor de la banca noua la cea veche se taxeaza din nou cu zeci de euro.

"Pentru emiterea unui nou scadentar exista o taxa, pentru modificarea ratelor lunare exista o taxa, cel mai mult te lovesti de asemenea exemple cand doresti sa faci o refinantare, exista o taxa penru emiterea scrisorii de refinantare”, explica Diana Tarus, analist financiar FinZoom.

Cei de la Protectia Consumatorului le atrag insa atentia bancherilor sa fie foarte atenti ce anume taxeaza, pentru ca de 3 saptamani este in vigoare ordonanta care limiteaza strict comisioanele.

"Daca nu respecta ordonanta au o problema, consumatorii ne pot aduce la cunostinta eventualele taxe suplimentare sau mai bine zis comisioane suplimentare pe care bancile vor sa le introduca in contracte", spune Constantin Cerbulescu, presedinte ANPC.

Eliminarea comisionului de rambursare anticipata a provocat aceste noi schimbari. Cel mai rau este de romanii care doresc sa-si refinateze creditele mai vechi.