Bancile britanice intra sub cele mai dure reglementari din lume
Marea Britanie vrea sa evite repetarea situatiei care a condus, in contextul crizei financiare mondiale din 2008-2009, la intrarea a doua dintre cele mai mari banci britanice, Lloyds si Royal Bank of Scotland, sub controlul partial al statului pentru a fi salvate de la colaps.
O comisie desemnata de guvern a recomandat izolarea prin lege a operatiunilor destinate populatiei, de activitatile riscante de investitii. Costurile reformei sunt estimate la 7 miliarde lire sterline.
Ministrul de Finante al Marii Britanii, George Osborne, a declarat luni ca va elabora de urgenta legislatia bazata pe propunerile comisiei, transmite Reuters.
Scopul reformei este de a evita intrarea bancilor sub controlul partial al statului prin infuzii masive de capital menite sa salveze institutiile de credit de la colaps.
Comisia Bancara Independenta (CBI) insista ca bancile sa constituie rezerve de capital de baza (core) de cel putin 10% din operatiunile retail de pe piata britanica. De asemenea, recomanda ca rata capitalului primar, din care sunt acoperite eventuale pierderi, sa fie de 17-20%, peste nivelul tintit de alte reforme bancare din Europa si similar cu cel planificat de autoritatile elvetiene.
Noile reglementari globale, care vor intra treptat in vigoare pana in 2019, impun o rata minima a capitalului "de calitate" de 7%, sau maximul 9,5% in cazul bancilor mari, de importanta sistemica.
CBI estimeaza costurile anuale inainte de taxe ale separarii activitatilor si suplimentarii capitalului vor fi intre 4 miliarde lire si 7 miliarde lire pentru bancile britanice in ansamblu si recomanda ca reformele sa fie implementate etapizat pana in 2019, pentru a nu accentua conditiile economice dificile.
Guvernul britanic s-a pozitionat in sprijinul raportului, afirmand ca reformele vor ajuta cresterea economica si vor proteja contribuabilii de criza.
Bancile europene, puse la pamant. Actiunile institutiilor financiare s-au depreciat cu pana la 10%
Atena ar putea spune adio monedei euro. Germania vrea sa reintroduca drahma in Grecia