Bancile nu mai sunt obligate sa recalculeze dobanzile! VIDEO
Bancile castiga primul razboi al dobanzilor si comisioanelor! Cea mai importanta prevedere a Ordonantei 50/2010 nu se mai poate aplica. Autoritatile au acceptat ca institutiile financiare sa nu mai fie obligate sa recalculeze dobanzile la creditele in derulare. Mai mult, acestea sunt lasate sa aplice marje oricat de mari la credite! Sunt afectati in primul rand toti cei care au un contract de credit in vigoare si care asteptau ca banca sa le scada dobanzile. Argumentul bancilor este ca prin recalcularea dobanzilor ar fi pierdut cateva sute de milioane de euro numai pana la finele anului.
Pana pe 21 iunie, cand a intrat in vigoare ordonanta care elimina comisionul de plata in avans si obliga bancile sa introduca in contractul de credit o formula de calcul a dobanzii, multe banci aveau o formula interna pentru a-si socoti dobanda.
In cele mai multe cazuri dobanda nu se calcula in functie de evolutia indicilor internationali (EURIBOR, LIBOR CHF etc.), ci pe baza unui indicator denumit dobanda de referinta interna a bancii la care se adauga si marja de castig.
In practica, aceasta prevedere nu obliga banca sa reduca dobanda, chiar daca indicii internationali enumerati mai sus au scazut. Asa se face ca in timp ce EURIBOR a ajuns la 1 %, dobanzile la aceste credite au ramas peste 10%, chiar daca marja bancii era de 6 %. In mod normal, daca exista o formula de tipul EURIBOR + 6 % (marja bancii), dobanda ar fi trebuit sa scada cu 3 % (de la 10 % la 7%)
Ordonanta 50/2010 tocmai asta isi propunea, sa modifice toate contractele care nu aveau o astfel de formula. Dar se pare ca regula nu se schimba, pentru ca Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor le-a permis bancherilor sa accepte mentinerea vechilor dobanzi, ceea ce inseamna ca marja bancii va creste considerabil.
Intr-o scrisoare a ANPC-ului catre Asociatia Romana a Bancilor se arata ca pentru contractele de credit aflate in derulare, in care dobanda era compusa din dobanda de referinta a bancii, plus o marja fixa, autoritatea este de acord ca noua formula de calcul sa includa indicele de referinta aferent valutei in care a fost acordat creditul, plus o marja fixa, compusa din marja existenta in contractul initial, valabila la data semnarii contractului si diferenta dintre valoarea dobanzilor de referinta si valoarea indicelui de referinta, valabile la data intrarii in vigoare a OUG 50/2010, respectiv 21 iunie.
"Nu puteam sa obligam bancile sa scada dobanzile, ceea ce putem face este sa garantam oamenilor ca nu vor mai creste dobanzile" spune Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC.
In consecinta, clientii cu credite in derulare care au dobanzi variabile nu vor beneficia de nicio reducere de costuri in urma modificarii contractelor de credit potrivit noii legislatii promovate de ANPC.
"Prevederea ca ordonanta se aplica contractelor in curs de derulare am sesizat de la inceput ca nu e corecta. Nu poti modifica administrativ un contract atata timp cat directiva spune ca nu e aplicabila prevederea respectiva", explica Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR.
La randul sau, seful Consiliului Concurentei apara drepturile cetateanului si e de parere ca ordonanta trebuie aplicata asa cum este.
"E dreptul lor sa fie nemultumiti (n.r. bancherii), dar cred ca deja e prea tarziu sa mai discutam daca e bine sau nu. Asta e legea, ea trebuie respectata", explica Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Bancherii spun ca daca ordonanta va fi mentinuta in forma actuala vor pierde in 4 luni peste 450 milioane euro. Mai mult, vor cere in septembrie deschiderea procedurii de infrigement impotriva Romaniei pentru ca a fost transpusa gresit directiva europeana.
Pe acelasi subiect: