"Calculam dobanda transparent, dar dam si bancii posibilitatea sa-si mareasca marja. Ca sa multumim pe toata lumea". Cel putin pe hartie, caci, in realitate, plangerile clientilor s-au inmultit.

Daca la inceputul lunii, 1.200 de clienti reclamau bancile la Autoritatea de Protectie a Consumatorilor, acum, numarul acestora s-a dublat.

Problemele s-au agravat dupa ce Protectia Consumatorilor le-au dat voie bancherilor sa mareasca marjele, pentru a compensa scaderea dobanzii de referinta prin inlocuirea indicilor interni ai bancilor cu cei oficiali, ROBOR si EURIBOR.

Asta pentru ca bancile s-au plans ca altfel dobanzile ar fi scazut cu cel putin 5% si ar fi intrat pe pierdere. Insa prin majorarea marjelor, clientii nu mai pot spera la reducerea dobanzilor, ba uneori se pot confrunta cu o crestere a lor.

O confirma chiar si oficiali ai Bancii Nationale, care spun ca ordonanta mai mult a creat probleme si pentru banci, si pentru clienti.

Pana sa modifice dobanzile, multe banci incearca insa sa isi salveze in primul rand comisioanele, chiar si pe cele care sunt interzise de noua ordonanta. De exemplu, comisionul de risc, se plang clientii.

Daca la comisioane lucrurile sunt clare, in privinta dobanzilor situatia este mult mai incurcata. Bancherii vor sa mareasca marja, concret castigul bancii, pentru ca sunt obligati sa foloseasca in calcule dobanda EURIBOR, mult mai mica decat cea folosita in prezent.

In plus, reprezentantii BNR spun ca intentia buna a ordonantei se poate intoarce impotriva clientilor.

Asadar, pretul pentru transparenta dobanzilor poate fi cresterea lor. Ramane de vazut cine va castiga acest razboi, clientul sau banca, pentru ca legea spune ca orice modificare se poate face doar cu acordul ambelor parti.