Cine sunt romanii cu bani in fonduri: milionari in euro, mici intreprinzatori si jucatori de tenis
Investitiile in fonduri mutuale au crescut vertiginos in popularitate in ultimii ani, romanii fiind tot mai preocupati sa isi puna la adapost economiile de efectele negative ale crizei financiare.
Avansul de 160% inregistrat de numarul de investitori in ultimii trei ani pana la un total de peste 233.000 de clienti in prezent arata ca romanii au vazut in fonduri mutuale o alternativa viabila de investitie.
Din totalul de 233.000 de clienti ai celor peste 60 de fonduri mutuale inregistrate pe piata locala, aproape jumatate din acestia, respectiv 103.000 de investitori, isi tin economiile in cele cinci fonduri administrate de societatea Erste Asset Management.
Pentru prima data in randul administratorilor din Romania, Erste AM a facut publica o analiza a clientilor care investesc in fondurile pe care societatea le administreaza.
Fondul monetar BCR Monetar este de departe cel mai popular fond din portofoliul Erste Asset Management, avand in vedere ca are o baza de peste 61.900 de clienti. BCR Monetar este si cel mai mare fond mutual din Romania, cu active in gestiune de peste 1,5 miliarde de lei.
Fondul are un grad de risc scazut si investeste in titluri de stat si depozite bancare, astfel ca femeile detin cea mai ridicata pondere in baza de clienti, respectiv 51%.
Pe categorii de varsta, persoanele in varsta de peste 60 de ani sunt cel mai bine reprezentate, cu o pondere de 37%, in timp ce persoanele active cu varste cuprinse intre 36 si 40 de ani detin o pondere de 7% din totalul de clienti.
Investitia medie in BCR Monetar in cazul persoanelor fizice este de circa 20.700 lei. In ultimul an, fondul a obtinut un randament de 7%, iar din octombrie 2007, cand a fost lansat, si pana in prezent a obtinut un randament de 52%.