Premierul Emil Boc si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, au participat si ei la sedinta.

Prezenta premierului la dezbaterea legii Agentiei Nationale de Integritate i-a luat prin surprindere pe deputatii din Comisia Juridica. Chiar daca nu a pus pe masa un proiect nou, asa cum a cerut Traian Basescu, Emil Boc a facut unele observatii.

Deputatii au votat in unanimitate propunerea prim-ministrului. Asadar, demnitarii vor avea obligatia sa posteze declaratia de avere, ca pana acum, pe site-ul institutiei la care lucreaza, dar si pe cel al Agentiei de Integritate.

Pe viitor insa nu vom sti unde stau si nici in ce orase au case si pamanturi. Chiar daca a fost consens, contrele nu au lipsit.

Tot deputatii din comisie au decis sa instituie obligativitatea de a-si depune si publica declaratiile de avere pentru liderii de sindicat si membrii CES, asemenea parlamentarilor, primarilor si celorlalte categorii supuse acestei prevederi.

Timp de trei ani, inspectorii de integritate ii pot verifica si pe demnitarii care isi incheie mandatul dar care vor avea obligatia in toata aceasta perioada sa isi publice declaratiile de avere.

Saptamana viitoare, proiectul va ajunge in plenul Camerei Deputatilor, dupa care se va muta la Senat.

Presedintele Comisiei Juridice a Camerei, deputatul PDL Daniel Buda, a declarat dupa sedinta ca, practic, textul rezultat reprezinta vechea forma a Legii ANI, care a fost trimisa de la Camera la Senat.

Curtea Constitutionala a decis, in 19 iulie, ca este neconstitutionala legea adoptata de Parlament privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate.