Autoritatile europene vor sa blocheze site-urile care au continut ilegal! Vezi ce propuneri au!
Daca evolutia tehnologiei a dus la mutarea pe internet a peste jumatate dintre activitatile zilnice ale oamenilor, de ce sa nu instauram si cenzura online? Asta par sa-si fi spus parlamentarii europeni, care au propus o lege care sa permita blocarea unor site-uri la nivel de Uniune. Explicatia oficiala? Combaterea abuzului sexual asupra copiilor. Curios lucru, propunerea a venit insa chiar in perioada in care dezvaluirile siteului Wikileaks faceau ravagii in lumea politica mondiala.
Sa fie sau nu permisa blocarea ori inchiderea paginilor de internet la nivel european? Astazi a fost ultima zi in care europarlamentarii au depus amendamente la aceasta propunere lege. Deja organizatiile non-guvernamentale condamna initiativa.
"Respectivii nu sunt trasi la raspundere, site-ul cu continut ilegal ramane la locul lui si noi nu-l mai putem accesa. Daca sa pune la punct un astfel de sistem in Europa, el va putea fi folosit pentru orice fel de continut, depinde de interesele statului. Mai mult, pune bazele unui sistem de cenzura", spune Diana Hatneanu, director executiv la Apador CH.
Sa ne amintim de Wikileaks. Dezvaluirile de pe acest site, precum datele secrete transmise de ambasadele americane din lume, i-au suparat pe oficialii de la Washington, dar le-au oferit tarilor respective informatii despre cum sunt perceputi reprezentantii lor.
"Pe de o parte, China si Iranul sunt criticate tocmai pentru ca fac acest lucru, pe de alta parte se doreste implementarea in Europa a unui astfel de sistem", arata Hatneanu.
Europarlamentarii au insa o alta explicatie pentru propunerea lor: protectia copiilor in fata abuzurilor sexuale. Legea insa poate fi ocolita usor. "Poate fi ocolita foarte simplu, serverul se colocheaza intr-o tara care nu este in UE si s-a evitat legea", spune Mihai Moldoveanu, specialist IT.
In Romania, daca autoritatile vor sa inchida o pagina de internet cu un continut considerat infractional, solicita providerului de internet sa faca asa. Mai greu este cand pagina este gazduita de alta tara.
"In cazul in care paginile de internet sunt gazduite de un furnizor dintr-o alta tara, acestea se supun jurisdictiei din tara respectiva, autoritatile romane trimit solicitarea de inchidere", spune Raluca Saucan, purtator de cuvant la IGPR.
Legea europeana va fi votata pe 3 februarie.