In cazul bisericilor, este vorba despre facturi vechi si de cativa ani, pe care preotii nu le-au achitat. Dupa ce operatorul a trimis mai multe instiintari catre parohiile respective si plata tot nu a fost facuta, linia telefonica a fost suspendata. Asta nu inseamna ca s-a stins datoria. Cele mai multe plangeri sunt la adresa unor lacase din sate si comune sarace.

Multi preoti nici macar nu recunosc ca ar avea de dat vreun ban. Spun ca ei au preluat parohia de curand si arunca vina in curtea celor carora le-au luat locul. In plus, se plang ca nu au cum sa stranga sumele restante, pentru ca vanzarile de lumanari si carti bisericesti au scazut in ultima vreme, iar lumea nu mai lasa cine stie ce in cutia milei.

In comuna Tomesti din Iasi, de pilda, n-a mai sunat telefonul la biserica de vreo 10 ani, sustine parintele care nu stie nimic de vreo restanta. Are oricum alte cheltuieli pe cap. "Nu stiu ce s-a intamplat, dar e greu, am pictura inceputa, nu o termin. Cu celelalte utilitati incerc sa ma descurc si sa le platesc la timp", spune Gheorghe Florea, preotul paroh.

Neintelegeri sunt si in Dragoiesti, in judetul Suceava. Aici, in urma cu 5 ani, cei doi preoti ai comunei s-au certat si fiecare s-a facut paroh pe biserica lui. Acum, niciunul nu recunoaste ca are de stins datorii mai vechi.

Reprezentantii Patriarhiei dau vina pe criza economica. "Au scazut foarte mult veniturile, atat din vanzarea de lumanari, cat si de carte bisericeasca. Exista si situatii in care unitati bisericesti au dificultati in plata utilitatilor", explica purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica.

Cei de la Romtelecom nici nu vor sa auda de scuze. "Asa cum era de asteptat in aceasta perioada economica, datoriile fata de companie au crescut, dar avem in vedere o serie de initiative, in linie cu practicile de pe piata, pentru a redresa aceasta problema", transmit reprezentantii companiei.

"Romtelecom a vandut datoriile catre o firma specializata in recuperarea de creanta si va primi undeva intre 5 si 10% din valoarea datoriilor vandute", spune Adrian Seceleanu, redactor la Ziarul Financiar.

Pe lista datornicilor apar si 20 de scoli.