Romanii, tot mai datori la banci si la utilitati, se trezesc cu recuperatorii la usa!
"Promit sa imprumut bani si sa platesc restantele, dar mai pasuiti-ma cateva zile", iata angajamentul pe care si-l iau tot mai multi romani, ajunsi pe listele negre ale datornicilor. Din pacate, in aceste vremuri grele, facturile neachitate se aduna in fiecare zi. Asa ca si furnizorii de utilitati, nu doar bancile, apeleaza la firme specializate in recuperarea datoriilor.
Numarul datornicilor ajunsi pe listele firmelor de recuperare a crescut spectaculos.
"Comparativ cu anul 2008, numarul cazurilor s-a dublat, a crescut destul de mult valoarea acestora, cu 114%. O noutate in domeniul recuperarii sunt creantele primite de la societatile de utilitati, din domeniul energiei electrice, al gazelor", spune Alexandra Rusen, coordonator recuperare persoane fizic.
Multe banci vand pachete integi de restante catre firmele specializate in recuperare. In 2008, datorii de 100 de lei se vindeau cu 25 de lei.
"Daca acum doi ani vorbeam de preturi cuprinse intre 25, 27 si chiar 30% din valoarea portofoliului, astazi vorbim de preturi mult mai mici, probabil sunt portofolii cuprinse intre 5 si poate 15%", explica Constantin Coman, director de recuperare credite.
Specialistii spun ca restantele vor continua sa creasca, in special cele catre banci. "Planurile de disponibilzari in sectorul public starnesc ingrijorare in randul bancherilor, pentru ca in mod cert pierderea slujbei va insemna imposibilitatea de plata a ratelor si cresterea numarului de credite neperformante", spune Razvan Voican, redactor-sef adjunct Ziarul Financiar.
Restantele catre banci s-au triplat in 2009 si au ajuns la 1,8 miliarde de euro.