"In conformitate cu Hotararea adoptata in sedinta din data de 11.03.2014, solicitarea dv (...) poate fi solutionata ulterior eliminarii prevederilor 14 alin.(1) din actul constitutiv al SIF, situatie care este de competenta AGEA a SIF", potrivit deciziei ASF. 

Potrivit articolului mentionat, societatea, membrii Consiliului Administratie si ai conducerii executive, inclusiv persoanele implicate, nu pot detine actiuni ale unei/unor alte societati de administrare de investitii. 

SIF Moldova vrea sa imparta cu SIF Banat-Crisana (SIF1) controlul asupra SIF Muntenia (SIF4), prin achizitia unui pachet de 49,96% din actiunile Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia. 

"In raport cu pozitia ASF, precizam ca SIF Moldova isi mentine punctele de vedere comunicate anterior catre autoritate, sustinute si de opinii juridice independente, in sentul inexistentei in speta a incompatibilitatii prevazute la art.14 alin. (1) din actul constitutiv al SIF Moldova", se arata intr-un raport transmis de SIF Moldova Bursei de Valori Bucuresti. 

Conducerea SIF Moldova aprecieaza ca "exista posibilitatea ca decizia ASF sa creeze premisele unui tratament discriminatoriu intre entitati similare supravegheate de ASF (AOPC-uri) cu un potential impact negativ asupra performantei SIF Moldova si implicit asupra interesului propriilor actionari". 

Administratorii SIF Moldova vor prezenta situatia in cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, convocata pentru 14 aprilie. 

SIF Banat-Crisana a achitat anul trecut 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro) pentru 50,01% din actiunile Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF4), plus o componenta variabila in functie de evolutia activului net, iar plata pentru celelalte titluri depinde de evolutia activului SIF Muntenia. 

La jumatatea lunii februarie 2013, SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia au surprins piata anuntand intentia societatii din Arad de a cumpara Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, aflat atunci in conflict cu Consiliul Reprezentantilor Actionarilor societatii ales in luna iulie a anului 2012. Tranzactia a primit, ulterior, aprobarile necesare de la Consiliul Concurentei si Autoritatea de Supraveghere Financiara.