Aproape 10% din actiunile Bancii Carpatica au fost vandute, vineri, pentru 4,3 mil. euro, cel mai probabil de catre actionarul majoritar Ilie Carabulea
Doua pachete reprezentand 9,95% din actiunile Bancii Carpatica au fost transferat la bursa prin doua operatiuni deal, in valoare de 19,58 milioane lei (4,34 milioane euro), vanzatorul fiind, cel mai probabil, principalul actionar, Ilie Carabulea, al carui drept de vot a fost suspendat de BNR, scrie Mediafax.
Un astfel de pachet putea fi vandut de Ilie Carabulea, care controleaza 41,2898% din capitalul social, si Corneliu Tanase, care detine 11,2179% din titluri. Ambii actionari au dreptul de vot suspendat.
O participatie cumulata de circa 10% ar putea avea si actionarii italieni Olivio Lucio si Olivio Gian Antonio, care actioneaza concertat. La finele lui 2012, acestia detineau 10,56% din actiuni, potrivit raportului anual al bancii. Cele mai recente date publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti arata ca Olivio Lucio avea la jumatatea anului trecut o detinere de 5,7664%.
Cele doua tranzactii, care au cumulat 313,37 milioane de titluri BCC, s-au perfectat la un pret de 0,0625 lei, cu 1,13% mai mare fata de pretul de la inchiderea sesiunii de joi.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa suspende dreptul de vot la Banca Comerciala Carpatica pentru principalul actionar al bancii, Ilie Carabulea, aflat in arest preventiv, dar si pentru Corneliu Tanase, care actioneaza concertat cu Carabulea.
Printre motivele invocate in hotararea BNR se afla faptul ca Ilie Carabulea nu mai indeplineste "criteriul de reputatie, din perspectiva integritatii", o condamnare a omului de afaceri si faptul ca acesta este cercetat penal, in stare de arest.
Carabulea si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fost arestati preventiv pentru fapte de coruptie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.
Actionarii fata de care s-a dispus masura de suspendare a dreptului de vot nu mai pot achizitiona noi actiuni ale institutiei de credit, persoana juridica romana.
Pe acelasi subiect: