Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a decis joi sa suspende de la tranzactionare actiunile Bancii Comerciale Carpatica la ora 10:33, pentru publicarea ulterioara a unui comunicat din partea bancii.

La momentul suspendarii, actiunile Carpatica erau cotate la 0,0622 lei, cu 0,16% sub inchiderea de miercuri. La acest pret, capitalizarea bursiera a bancii este de 195,7 milioane lei (43,4 milioane euro).

Ilie Carabulea controleaza 41,2898% din capitalul social al bancii, iar Corneliu Tanase detine 11,2179% din titluri.

Banca Carpatica a transmis miercuri un comunicat Bursei prin care anunta ca prin ordin al prim-viceguvernatorului BNR s-a dispus institutiei de credit sa consemneze ca Ilie Carbulea si Corneliu Tanase actioneaza concertat.

Carabulea si Corneliu Tanase, care detin impreuna pachetul majoritar al Bancii Comerciale Carpatica, intentioneaza sa schimbe actuala conducere executiva, prin modificarea statului si componentei Consiliului de Supraveghere si Directoratul, in timp ce managerii propun fuziunea cu alta banca.

Cei doi actionari au cerut in 14 februarie convocarea adunarilor generale (ordinare si extraordinare) a actionarilor, stabilita de management pentru data de 10 aprilie, si solicita atat reducerea numarului de membri ai Consiliului de Supraveghere de la cinci la trei persoane, cat a numarului de membri ai Directoratului, tot de la cinci la trei.

Carabulea si Tanase au mai solicitat si prezentarea unui raport privind modul in care Directoratul a supravegheat realizarea bugetului pe anul 2013. Acestia mai doresc acordarea unui vot de incredere membrilor Consiliului de Supraveghere si stabilirea celor trei membri ai acestuia care vor continua activitatea in aceasta structura.

Pe langa solicitarile celor doi actionari, Directoratul a adaugat pe ordinea de zi propunerea de imputernicire a acestuia de a analiza si identifica "eventuale oportunitati de dezvoltare a bancii prin realizarea unei fuziuni si, in cazul in care exista o astfel de oportunitate, pentru a intocmi proiectul de fuziune" care va fi supus spre aprobarea AGEA.

Ilie Carabulea si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fost arestati preventiv pentru fapte de coruptie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.

Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat in urma cu doua saptamani ca in doua - trei saptamani va aparea o decizie a BNR in legatura cu un actionar al unei banci care nu mai indeplineste conditiile cerute de lege pentru a fi actionar si isi va pierde probabil dreptul de vot in Adunarea Generala a Actionarilor. Desi a refuzat sa spuna despre cine este vorba, oficialul BNR s-a referit, cel mai probabil, la Ilie Carabulea, care detine direct si indirect controlul BCC.

Tribunalul Bucuresti a decis, miercuri, inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru omul de afaceri Ilie Carabulea, in dosarul "Carpatica", in care este acuzat de cumparare de influenta si dare de mita.