Banca Carpatica a transmis cu putin inaintea orei 16:00 un convocator AGA in care, printre altele, figureaza si solicitarea Directoratului de a primi acordul actionarilor pentru analizarea unei posibile fuziuni, o decizie finala urmand sa fie prezentata ulterior spre aprobare actionarilor.

Investitorii nu au reactionat vizibil la propunerile din convocator pana in jurul orei 17:20, insa dupa acest moment cresterea actiunilor a accelerat de la aproximativ 3% pana la 14%. La finalul sedintei, actiunile bancii au fost cotate la 0,0675 lei, cu 12,5% peste ziua anterioara.

Carabulea vrea sa schimbe conducerea Bancii Carpatica

Ilie Carabulea si Corneliu Tanase, care detin impreuna pachetul majoritar al Bancii Comerciale Carpatica, intentioneaza sa schimbe actuala conducere executiva, prin modificarea statului si componentei Consiliului de Supraveghere si Directoratul, in timp ce managerii propun fuziunea cu alta banca.

Cei doi actionari au cerut in 14 februarie convocarea adunarilor generale (ordinare si extraordinare) a actionarilor, stabilita de management pentru data de 10 aprilie, si solicita atat reducerea numarului de membri ai Consiliului de Supraveghere de la cinci la trei persoane, cat a numarului de membri ai Directoratului, tot de la cinci la trei.

Carabulea si Tanase au mai solicitat si prezentarea unui raport privind modul in care Directoratul a supravegheat realizarea bugetului pe anul 2013. Acestia mai doresc acordarea unui vot de incredere membrilor Consiliului de Supraveghere si stabilirea celor trei membri ai acestuia care vor continua activitatea in aceasta structura.

Pe langa solicitarile celor doi actionari, Directoratul a adaugat pe ordinea de zi propunerea de imputernicire a acestuia de a analiza si identifica "eventuale oportunitati de dezvoltare a bancii prin realizarea unei fuziuni si, in cazul in care exista o astfel de oportunitate, pentru a intocmi proiectul de fuziune" care va fi supus spre aprobarea AGEA.

Ilie Carabulea controleaza 41,2898% din capitalul social al bancii, iar Corneliu Tanase detine 11,2179% din titluri.

Carabulea si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fosat arestati preventiv pentru fapte de coruptie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.

Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat in urma cu doua saptamani ca in doua - trei saptamani va aparea o decizie a BNR in legatura cu un actionar al unei banci care nu mai indeplineste conditiile cerute de lege pentru a fi actionar si isi va pierde probabil dreptul de vot in Adunarea Generala a Actionarilor.

Desi a refuzat sa spuna despre cine este vorba, oficialul BNR s-a referit, cel mai probabil, la Ilie Carabulea, care detine direct si indirect controlul BCC.

Tot atunci, Cinteza spunea ca exista doua institutii de credit care "se tatoneaza", dupa ce au ajuns la concluzia ca exista compatibilitate atat pe protofolii cat si pe modelul de afaceri. "Actionarul uneia doreste, iar actionarul celeilalte si da si nu. Una dintre institutii este din grupul doi de banci, cu o cota de piata intre 1% si 5%, cealalta este cu o cota sub 1%", a detaliat Cinteza.

Consiliul de Supraveghere al BCC a reconfirmat la finalul lunii februarie conducerea si componenta Directoratului bancii, astfel ca mandatul lui Johan Gabriels ca director general a fost prelungit pentru o perioada de 4 ani. Ceilalti membri ai directoratului sunt Ion Dobrica, Gheorghe Cismaru, Cosmin Bucur si Elena Badeanu.

Banca a raportat pentru anul trecut un profit net de 38 milioane lei (8,59 milioane euro), in crestere cu 77,2% fata de 2012, sustinut de recuperarea creantelor din impozitul amanat de 11,89 milioane lei, iar activele s-au diminuat cu 14%, la 4,06 miliarde lei.