Au trecut doar doi ani de cand candidatii, unii fara pic de experienta, bateau cu pumnul in masa la interviurile de angajare. Viata s-a inasprit, asa ca pretentiile au disparut. Dintr-o data, toata lumea vrea sa isi stie asigurat viitorul. Pe inteles, daca omul este dat afara, cere o garantie ca o sa fie plasat intr-o alta companie. Sunt zeci de firme care stipuleaza asta in contract, dar nu toate.

"Daca si-a dorit sa fie tehnician telecom, ii vom cauta un job de tehnician telecom, daca si-a dorit vanzatoare, vom cauta vanzatoare. Identificam pentru fiecare angajat un angajator dispus sa ii ofere un post", a declarat Raluca Parvu, specialist la o companie de recrutare.

Tatiana Mayer a fost concediata de la o multinationala din domeniul energiei, iar dupa o luna primise deja doua oferte de angajare.

"Pe primul l-am refuzat din cauza locatiei, iar la al doilea am aplicat, am fost acceptata si lucrez si astazi acolo. La 40 de ani, sa-ti pierzi serviciul si sa fii nevoita sa o iei de la capat, nu e asa usor, mai ales ca nu eram obisnuiti cu asa ceva. Ar fi ideal ca toti sa aiba aceasta optiune in pachetul salarial", spune Tatiana Mayer, contabila.

Angajatorii confirma ca situatia nu este deloc roz. "Am taiat din tichetele de vacanta, tichetele de masa cateodata, am redus numarul de convorbiri, poate din fondul auto sau din banii de deplasare", arata Ioan Cezar Coraci, presedintele Uniunii Nationale a Industriasilor din Romania.

Este bine sa stiti si ca pentru serviciile de recrutare companiile specializate cer intre 800-1.500 de euro, in functie de postul cautat.