Actionarii Eurobank si Alpha Bank au aprobat fuziunea celor doua banci
Actionarii EFG Eurobank si ai Alpha Bank au aprobat marti fuziunea celor doua banci, care va duce la formarea celei mai mari institutii de credit din Grecia si din Europa de Sud-Est.
Fuziunea a fost aprobata la adunari generale separate ale actionarilor EFG Eurobank si ai Alpha Bank, dupa alte doua incercari esuate din cauza lipsei de cvorum, transmite Mediafax.
Actionarii EFG Eurobank, a doua mare banca din Grecia, vor primi 5 actiuni la compania formata prin fuziune, care se va numi Alpha Eurobank, in schimbul a 7 titluri existente Eurobank, a anuntat banca.
De asemenea, pentru fiecare actiune Alpha Bank va fi acordata o actiune Alpha Eurobank.
Fuziunea, anuntata pentru prima oara in august, necesita acordul Bancii Greciei si guvernului elen, se arata intr-un comunicat al EFG Eurobank.
Alpha Eurobank va avea un potential mai mare de a accesa pietele internationale, o credibilitate sporita si capacitatea de a crea valoare pentru actionari si clienti.
Noua banca se va afla pe locul 23 in zona euro, cu active totale de 145 miliarde de euro, imprumuturi de 98 miliarde de euro si depozite de 68 miliarde de euro. Alpha Eurobank va avea o retea de 2.300 de sucursale si 34.000 de angajati, potrivit EFG Eurobank. Conform estimarilor EFG Eurobank, obtinerea acordului autoritatilor in vederea fuziunii ar putea dura cateva saptamani.
La sfarsitul lunii august, Alpha Bank si Eurobank au incheiat un acord de fuziune, tranzactia urmand sa fie finantata si de Autoritatea pentru Investitii din Qatar, care va injecta capital in noul grup prin cumpararea unor obligatiuni convertibile. Capitalul noului grup va fi consolidat prin emisiunea unor obligatiuni convertibile de 500 milioane euro catre fondul Qatar Investment Authority, actionar al Alpha Bank. De asemenea, noul grup va emite drepturi de preemptiune de 1,25 miliarde euro catre actionari.
Dupa fuziune si efectuarea infuziilor de capital convenite in acord, familiile grecesti Costopoulos si Latsis vor controla 4%, respectiv 13% din actiunile grupului, iar emiratul Qatar, prin compania Paramount, va detine 17% din titluri.
Afectate de retrageri de depozite, reducerea ratingului de tara si cresterea creditelor neperformante in cel de-al patrulea an consecutiv de recesiune, bancile grecesti se afla intr-o situatie delicata. Guvernul le-a indemnat la preluari si fuziuni pentru a-si inlesni accesul la pietele interbancare de credit.
Actiunile bancilor elene au scazut puternic de la inceputul anului, declinul fiind peste cel al bursei de la Atena. Indicele sectorului bancar a pierdut 74%, in timp ce bursa pe ansamblu 46%.
Marti, actiunile EFG Eurobank si Alpha Bank au scazut cu peste 11%.
In Romania, fuziunea EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancport, cu Alpha Bank va duce la cea mai mare consolidare inregistrata pana in prezent pe piata locala, rezultand o banca care se va afla pe locul al treilea in functie de active.
Alpha Bank Romania si Bancpost, ocupau la jumatatea acestui an locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa valoarea activelor, de 17 miliarde lei, respectiv 13 miliarde lei. La active totale combinate de 30 miliarde lei, noul grup va ocupa pozitia a treia in Romania, dupa BCR si BRD.
Alpha Bank are in Romania 166 de sucursale, credite de 3,555 miliarde euro si un venit inainte de provizioane de 128 milioane euro in 2010.
Dupa fuziune, cele doua grupuri grecesti estimeaza ca vor ajunge la o cota de piata de 11% in Romania, dupa soldul creditelor de la sfarsitul anului trecut.
EFG Eurobank a inregistrat in primul semestru pierderi de 4,6 miliarde euro in Romania, fata de un profit net de 10,7 miliarde euro in aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea activelor din Romania a scazut in primele sase luni 9,5%, la 4,85 miliarde euro.
Profitul inainte de taxe al Alpha Bank in Romania a scazut cu 77% in primul semestru, la 5,4 milioane euro, iar soldul creditelor acordate de grup pe piata romaneasca a coborat cu 4%, la 3,51 miliarde euro.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: