Astfel, cand nu mai sperau ca vor vedea vreun ban de la stat, agricultorii din toata tara au primit un semnal ca au cu ce merge inainte. In cateva zile le vor intra in conturi 400 de milioane de lei.

Cea mai mare parte, 230 de milioane, sunt subventii restante pentru bovine, iar restul de 170 de milioane vor ajunge la cei care au cumparat utilaje si animale prin credite bancare.

Chiar daca acum agricultorii simt ca muncesc in zadar, nu este o idee buna sa-si vanda terenurile, spun si specialistii. Culturile de cereale si plante medicinale vor aduce la un moment dat si profit. Cu conditia sa fie ingrijite.

In sudul tarii, doua milioane de hectare de pamant, odata lucrat, sunt acum numai buruieni. Cercetatorii avertizeaza ca in cativa ani productia de cereale va scadea cu 40%, iar 10 judete vor fi afectate de desertificare daca oamenii nu se urnesc.

Ca sa-i ajute pe fermieri, ministrul Agriculturii a cerut la Comisia Europeana reducerea cu peste 50% a accizei la motorina si asteapta un raspuns in acest sens.

Oficialii le-au cerut specialistilor de la APIA o verificare amanuntita a terenurilor-parloaga si o situatie clara a fermierilor care iau subventii de pomana.