Agricultorii au protestat marti blocand Piata Victoriei!
Peste 1.000 de agricultori s-au prins in ceea ce ei au numit o hora a disperarii, in fata Palatului Victoria, unde si-au adus si utilajele care ii ajuta sa-si castige painea. Oamenii sunt suparati ca nu-si primesc la timp subventiile, de care se bucura agricultorii din toata Europa. Oficialii le dau dreptate celor care muncesc pamantul, dar spun ca exista multi altii care iau fonduri de pomana.
Din 9 milioane de hectare de teren arabil, 2 milioane sunt nelucrate. Cel mai probabil suprafata e mult mai mare, spun cei de la Ministerul Agriculturii, care nu au insa o situatie clara a celor care iau subventiile degeaba.
O situatie observata si de Traian Basescu, care a atras si el atentia ca exista fermieri care primesc pana la 160 de euro pe hectar, fara sa miste un deget.
"Terenurile sunt lasate fie pentru ca au un interes, au fost cumparate pentru o speculatie financiara si sunt pastrate pentru a fi vandute la un pret mai bun si in acelasi timp le-au cumparat le tin nelucrate si primesc o subventie pe ele", a declarat Mihai Dumitru, ministrul agriculturii.
Ministerul Agriculturii ar economisi o groaza de bani daca de maine ar plati subventii doar celor care lucreaza cu adevarat pamantul. Oricum, promite ministerul, va plati si restantele celor care merita si ii va penaliza si pe cei care au luat subventii fara sa merite asta.
In alta ordine de idei, fermierii au amenintat marti ca daca vor fi ignorati si de aceasta data, vor veni in Piata Victoriei cu unelte adevarate, cu furci, cu coase, cu sape, pentru a determina autoritatile sa constientizeze ca exista oameni in agricultura romaneasca.
Dupa doua ore de miting, protestatarii au incins o hora in fata Guvernului si l-au invitat si pe premierul Emil Boc, "sa-l joace... in picioare oamenii muncii din agricultura".
Acestia au adus un cos plin cu varza pe care scria "agricultura Romaniei in faliment" si o jumatate de bicicleta cu o singura roata pe care era scris "Fonduri europene?".
Participantii la protest au cerut deblocarea accesului la fondurile europene, acordarea restantelor la subventii, reducerea accizei la motorina si combaterea evaziunii fiscale.
Pe de alta parte, si sindicalistii din educatie sunt nemultumiti de reducerea salariilor. La pichetul din Piata Constitutiei au participat toate federatiile din invatamant. Cadrele didactice sunt nemultumite de reducerea salariilor anuntata dupa negocierile cu FMI si de proiectul Legii educatiei.
Aproximativ 100 de cadre didactice au pichetat in liniste. Ele au de gand sa vina zilnic la Sediul Parlamentului in 11, 12, 13, 18, 19 si 20 mai, timp de doua ore.
In tot acest timp, la Parlament, presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu reprezentantii Guvernului, partidelor si grupurilor politice parlamentare, grupului parlamentar al minoritatilor nationale si cu reprezentantii organizatiilor sindicale si patronale reprezentative la nivel national. La intalnire a participat si premierul Emil Boc, iar tema discutiilor viza situatia economica si planul de masuri anuntat in scrisoarea de intentie catre FMI.
Pe acelasi subiect: