Viorel Comanita, fostul sef al Vamilor, va fi cercetat in libertate si are interdictie de a parasi tara. Avocatii celor arestati au reclamat faptul ca Sorin Blejnar este liber, in timp ce clientii lor nu. Blejnar este urmarit penal pentru complicitate la evaziune fiscala si sprijinirea unui grup infractional organizat.
Aproape de miezul noptii, dupa cateva ore de audieri, opt dintre suspecti au aflat ca vor ramane in arest pentru 29 de zile. Viorel Comanita si alte doua persoane au interdictia de a parasi tara.
Viorel Comanita, seful vamilor in mandatul lui Sorin Blejnar, impreuna cu oamenii de afaceri Radu Neme, George Guliu, Dumitru Juganaru, Andrei Florin si Ioan Moldovan sunt acuzati de DNA de evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat.
Potrivit referatului de arestare, suspectii controlau un complex mecanism de evaziune fiscala prin intermediul mai multor firme din Constanta, Bucuresti si vestul tarii.
Inculpatii, spun procurorii, importau motorina prin firma Inkasso, coordonata de George Guliu, de la firme din Singapore, Elvetia si Cipru. Motorina o depozitau in portul Constanta, in curtea companiei de stat Oil Terminal.
Inkasso vindea apoi motorina in acte catre firma Excela, controlata de Radu Nemes unde in documente era transformata in pacura. Potrivit anchetatorilor, aici avea practic loc evaziunea fiscala deoarece, in loc de 358 de euro pe tona de motorina, se plateau doar 15 euro. De acolo, tot in acte, produsele petroliere erau plimbate prin mai multe firme fantoma, ultima dintre ele o vindea mai departe benzinariilor din vestul tarii. In acte, tonele de motorina schimbau atat de multi proprietari, incat isi pierdeau urma.
Multe dintre firmele fantoma erau detinute de interpusi, oameni saraci, batrani sau tineri cu multi copii, care nici macar nu stiu ca pe numele lor s-au facut afaceri cu petrol.
In realitate, odata intrata in tara, motorina era transportata cu tiruri din Constanta direct la destinatie, fara sa treaca prin toate firmele mentionate in documente si fara sa fie transformata intr-un alt produs petrolier. Practic, pentru fiecare cisterna transportata, grupul de oameni de afaceri castiga din evaziune fiscala cate 15.000 de euro, spun anchetatorii.
Reteaua era atat de bine organizata, incat fiecare cisterna avea un antemergator care deschidea drumul si dadea de vestea daca pe traseu sunt controale. In plus, afirma procurorii, firmele de transport primeau informatii de la seful SIPI constanta despre eventualele controale in trafic si rutele pe care ar trebui sa o ia ca sa le ocoleasca. Majoritatea transporturilor aveau loc in toiul noptii.
Potrivit DNA, toata aceasta grupare complexa de firme, interpusi si oameni de afaceri era protejata de Sorin Blejnar, Codrut Marta si Viorel ComAnita.
Codrut Marta era omul cheie care facea legatura dintre Radu Nemes, capul retelei de evaziune, si sefii de la Fisc. De cele mai multe ori acestia vorbeau fata in fata, fie in casa sefului vamii, fie la restaurante de lux din Bucuresti si din tara. Anchetatorii au descoperit ca Blejnar s-a intalnit cu Marta si la Londra. Toate aceste intalniri erau monitorizate de ofiteri sub acoperire.
Potrivit referatului, Codrut Marta, disparut din tara din mai 2012, s-a intalnit ultima oara cu Sorin Blejnar la resedinta acestuia in ianuarie, anul acesta.
In iarna, liderii gruparii au facut tot posibilul sa il convinga pe Sorin Blejnar sa ramana la sefia ANAF, pentru ca ei sa poata beneficia in continuare de protectie, asta in conditiile in care seful fiscului era pe punctul de a demisiona in urma presiunii premierului Ungureanu.
Oficial, fostul sef de la ANAF este vizat si el de acuzatii de coruptie, insa cel putin in acest moment nu are de ce sa-si faca probleme: "Nu-i cunosc pe acesti oameni. Resping cu fermitate. Nu am nicio legatura cu acest dosar", spune Blejnar.
Procurorii spun ca prin filiera Blejnar-Marta-Comanita-Nemes s-au vandut in Romania in 2011, 33.000 de tone la care nu s-au achitat accize in valoare de peste 15 milioane de euro, bani care ar fi trebuit sa intre la bugetul de stat. La perchizitiile din acest dosar au participat si peste 100 de inspectori ANAF, care au fost pusi practic in situatia de a ancheta firmele protejate de fostii lor sefi.
DNA arata, in referatul prin care cere arestarea mai multor persoane intr-un caz in care e vizat si fostul sef
ANAF Sorin Blejnar, ca fostul sef de cabinet al acestuia, Codrut Marta, a plecat din tara in mai 2011, dar ca pana in aprilie 2012 a tinut constant legatura cu Nemes, Blejnar si ANAF, scrie
Mediafax.
Anchetatorii anticoruptie arata in documentul citat ca gruparea suspectata de evaziune fiscala era structurata pe mai multe paliere, unul dintre paliere denumit de procurori "palierul de protectie".
Procurorii noteaza ca din acest palier faceau parte Sorin Blejnar, Alexandru Codrut Marta (dat disparut din 25 mai de sotia sa-n.r.) si Viorel Comanita.
La acest capitol al referatului cu propunere de arestare preventiva a 17 persoane (din care sase in lipsa-n.r.), anchetatorii noteaza ca "Nemes Radu, coordonatorul gruparii infractionale (...) a actionat in perioada mai 2011 pana in prezent in vederea consolidarii palierului de protectie format din functionari cu putere de decizie din cadrul ANAF sau ai structurilor subordonate".
Actiunile intreprinse de Nemes, mai noteaza procurorii, au survenit in contextul in care la nivelul fostei conduceri a Ministerului Finantelor Publice "se analiza serios" oportunitatea demiterii din functie a lui Sorin Blejnar si a lui Viorel Comanita. Astfel, in 20 decembrie 2011, Radu Nemes s-a intalnit cu Codrut Alexandru Marta in incinta restaurantului "La Pergola" din municipiul Arad "intr-un regim contrainformativ ridicat, cei doi discutand in tot acest timp cu o voce scazuta fiind foarte atenti la cei din jur".
Procurorii noteaza ca, la un moment dat, Radu Nemes i-a cerut ospatarului o bucata de hartie pe care a desenat ceva in timp ce ii dadea explicatii lui Marta. Procurorii arata ca modalitatea de realizarea a intalnirii din 20 decembrie 2011 a fost stabilita de Stefan Puscasu, angajatul punctului de lucru din Bucuresti al societatii "La Reclama", impreuna cu Mihai Buliga, unul dintre "locotenentii" coordonatorului societatii Excella Real Grup, in conditiile in care Marta si Nemes evitau sa mentina o legatura directa.
Procurorii mai arata ca dupa ce Marta a discutat cu Stefan Puscasu, dar si cu Sorin Florea in perioada mai comisarul sef adjunct al Garzii Financiare l-a sunat pe Viorel Comanita cu care a perfectata o intalnire. Marta s-a deplasat in 23 decembrie 2011 la resedinta din localitatea Cristian, judetul Sibiu, a lui Viorel Cominita, care la acel moment era director executiv al Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV).
"Cu toate ca a parasit Romania in cursul lunii mai 2011, Codrut Alexandru Marta mentine o legatura stransa cu cercul relational de care dispune la nivelul administratiei fiscale, fiind identificate intalniri ale acestuia cu Sorin Blejnar la Londra - Marea Britanie, in perioada 18 -20 noiembrie 2011, si la Bucuresti in zilele de 18 (cand au fost realizate doua reuniuni - una la sediul ANAF si cealalata la restaurantul Osteria Gioia din Bucuresti, la ambele participand si Viorel Comanita) si 22 ianuarie, cand Alexandru Codrut Marta s-a deplasat la domiciliul presedintelui ANAF."
Procurorii remarca faptul ca intalnirea din spatiul public din 19 ianuarie dintre Marta si Blejnar "a fost caracterizata de un comportament riguros contrainformativ adoptat de cei doi, acestia purtand mai multe discutii cu un ton scazut, schimband sistematic amplasamentul in cadrul aceluiasi local, fiind foarte atenti la persoanele din jur si oprindu-se din dialog in momentul in care cineva se apropia de ei".
DNA a infromat, marti ca unsprezece persoane, printre care Viorel Comanita si Dan Secareanu, au fost retinute, iar pentru alte sase, printre care Codrut Marta si Radu Nemes, coordonatorul grupului infractional, procurorii propun arestarea preventiva, in lipsa, intr-un dosar de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro.
Viorel Comanita, director la Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), in prezent autosuspendat din aceasta functie, este cercetat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat, iar Florin Dan Secareanu, ofiter de politie in cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), este acuzat si de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, se arata intr-un comunicat de presa de marti al DNA.
Radu Nemes, coordonatorul grupului infractional organizat, Dana Nemes, administrator la SC Excella Real Grup SRL, Mihai Gulea si Stefan Puscasu, sunt acuzati de complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.
Codrut Alexandru Marta, fost sef de cabinet al fostului presedinte ANAF, este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscala si constituire a unui grup infractional organizat.