"A fost o analiza la nivelul aparatului de lucru al primului-ministru, in intervalul celor 60 de zile. In urma analizei, s-a constatat ca nu a fost o colectare eficienta", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, pentru Mediafax.

El a amintit ca Guvernul trebuie sa deruleze si un program de restructurare a ANAF, in baza unui program sustinut de Banca Mondiala.

"La finalul analizei si avand in vedere nevoia de reformare, primul-ministru a considerat ca este necesara revocarea", a spus Suciu.

Reorganizarea ANAF va fi una dintre principalele conditionalitati ale acordului de imprumut de tip preventiv in valoare de un miliard de euro pe care Romania il va semna in vara cu institutia internationala.

In urma cu o saptamana, ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, a declarat pentru MEDIAFAX ca programul de actiuni care va rezulta in urma studiului Bancii Mondiale va urmari si cresterea flexibilizarii colectarii, prin implicarea tot mai mare a sistemului bancar, avand ca rezultat limitarea interactiunii "fata in fata" intre contribuabil si institutia colectare.

El a aratat ca ANAF va trece printr-o ampla reorganizare, mai profunda decat in Bulgaria, care va cumprinde atat optimizarea numarului de administratii fiscale, cat si intreg sistemul IT, pe baza unei evaluari a Bancii Mondiale, care va propune si masurile, si ca reorganizarea ANAF la nivel national si imbunatatirea relatiei contribuabil-administratia financiara vor avea ca efect cresterea cu "cateva procente" a veniturilor bugetare pe termen mediu.

In structura ANAF, pe langa aparatul prorpiu, functioneaza 42 de directii judetene ale finantelor publice si circa 220 de administratii ale finantelor publice municipale, orasenesti, comunale si ale sectoarelor din Bucuresti. Tot sub coordonarea ANAF activeaza Garda Financiara si Administratia Nationala a Vamilor.

Sorin Blejnar a fost revocat de la conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in urma unei discutii avute, marti, cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, decizia de eliberare din functie fiind semnata de seful Guvernului, informeaza Guvernul.

Blejnar a primit sarcina de a coordona activitatea departamentului de control al marilor averi, au declarat surse oficiale.

In acelasi timp, surse guvernamentale au declarat agentiei MEDIAFAX ca premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a comunicat, marti, lui Sorin Blejnar prin telefon ca va fi revocat de la conducereaANAF, acesta nefiind chemat la sediul Guvernului pentru o discutie cu premierul.

Conducerea ANAF va fi preluata de catre Serban Pop.

Serban Pop a ocupat postul de vicepresedinte ANAF in perioada in care Guvernul era condus de Calin Popescu Tariceanu si a fost schimbat prin decizie a premierului Emil Boc, in ianuarie 2009.

In Luna februarie, seful Guvernului a cerut ministrilor si sefilor de autoritati implicati in combaterea evaziunii fiscale ca, in termen de doua luni, sa verse la buget venituri reprezentand cel putin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a doua miliarde de euro, in special din actiuni impotriva contrabandei cu alcool si produse vegetale.

El a precizat atunci ca impunerea unui plafon ridicat de venituri obtinute intr-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii nu presupune o "capcana" pentru demiterea sefului ANAF, ci o metoda prin care va fi stabilita eficienta fiecarei persoane implicate.