“Ulterior publicarii rezultatelor acestor controale (efectuate de ANPC, n.r.), Aqua Queen SRL a solicitat efectuarea unor analize complexe, iar rezultatele obtinute au dovedit clar ca produsele pe care le comercializeaza contin valori determinate care se afla in limita sau sub limita de detectie stabilita prin lege. De asemenea, a iesit la iveala faptul ca laboratorul desemnat de ANPC sa efectueze analizele nu detinea acreditare, iar activitatea acestuia a fost ulterior suspendata. Aqua Queen SRL a publicat, apoi, dreptul la replica, in mai multe publicatii de notorietate, prin care a informat populatia ca produsele sale nu pun in pericol sanatatea consumatorilor si chiar a facut public buletinul de analiza a apei”, se precizeaza in comunicatul citat.

Potrivit companiei, ca urmare a celor intamplate si a prejudiciilor de imagine suferite prin aparitia stirilor din mass-media, societatea Aqua Queen SRL a decis actionarea in instanta a urmatoarelor institutii: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Nord-Vest si Regiunea Sud-Muntenia, precum si Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Reprezentantii Aqua Queen solicita repararea prejudiciilor (afectarea imaginii publice, pierderea clientelei si rezilierea contractelor de furnizare incheiate cu lanturile de supermarket-uri) cauzate de comunicarile transmise de ANPC, in baza seriei de controale efectuate la inceputul anului.

In data de 19 martie 2016, ANPC a anuntat ca inspectorii din cadrul institutiei au aplicat amenzi contraventionale in valoare de 50.000 de lei pentru abateri de la limitele microbiologice in cazul a 5 tipuri de apa de masa si apa de izvor imbuteliata, comercializate in unele retele comerciale din Bucuresti.

Conform sursei citate, in perioada 4-9 martie, s-au prelevat esantioane din sortimente de apa de masa si de izvor din reteaua comerciala a unor lanturi de hypermarketuri si supermarketuri din Bucuresti. In urma controalelor, dintre cele 17 esantioane prelevate si analizate din punct de vedere microbiologic in cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL Bucuresti, 5 au fost neconforme, in urma analizelor de laborator.

Pe lista marcilor de apa declarate neconforme se afla sortimentele: Winny - apa izvor plata imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Aro - apa de masa necarbogazoasa imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Calipso - apa de izvor imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 6 litri, Izvorul Zanelor - apa de izvor plata imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2 litri si Aqua Queen - apa de izvor imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 5 litri.

In urma abaterilor constatate, s-au aplicat amenzi contraventionale in valoare totala de 50.000 lei si au fost oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului uman produsele Apa de Izvor Calipso si Apa de Izvor Plata Izvorul Zanelor in cantitate totala de 244 de litri. Celelalte doua sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului. Totodata, s-a dispus extinderea controlului la producator in judetul Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele judetene de protectie a consumatorilor.