ANPC a castigat in instanta primul proces prin care bancile sunt obligate sa elimine clauza de dobanda abuziva in contractele de nevoi personale cu ipoteca. Decizia a fost luata de Tribunalul Bucuresti.

Consecinta este ca oamenii care au astfel de credite vor avea si rate mai mici! Decizia Tribunalului nu este insa definitiva si poate fi atacata de banca.

Miercuri s-a dat prima decizie intr-un process colectiv, "ANPC versus banci", mai exact in procesul ANPC versus OTP. Desi e prima instanta, este extrem de important, pentru ca judecatorii din completul Tribunalului Bucuresti au stabilit ca respectiva clauza de dobanda este abuziva in contractele de nevoi personale cu ipoteca. Adica banca putea sa modifice dobanda cum voia, fara acordul clientului. Astfel, clientii s-au trezit cu dobanzile majorate si au platit mult mai mult in plus.

Decizia de miercuri se aplica la TOATE contractele similare, adica OTP e obligat sa modifice contractele

Marius Dunca, ANPC: "Decizia e favorabila ANPC-ului, favorabila consumatorilor din Romania. Este un prim pas, o prima batalie contra clauzelor abuzive. Noul procent de dobanda se va aplica la soldul creditului ramas de rambursat incepand de la data de aplicare stabila de banca. Modificarea dobanzii va duce la recalcularea dobanzii datorate... In acest moment trebuie sa le scada rata!"

Avocat Gheorghe Piperea: "Consecinta si mai importanta ar fi ca a fost considerata abuziva, dar nu incepand de astazi incolo, ci mergand retroactiv pana la momentul incheierii contractului. De aici concluzia ca tot ce s-a incasat in baza acelei clauze e o plata nedatorata si in consecinta toti consumatorii urmeaza sa mearga la banca si sa ceara acea suma inapoi, lucru care se pate rezolva amiabil, daca banca e de acord. Daca nu, urmeaza noi procese."

"Urmeaza sa se incheie acte aditionale pentru toate aceste contracte de buna voie, altfel urmeaza niste sanctiuni de la ANPC. De asemenea, clauza aceea de dobanda urmeaza sa fie considerata fixa sau la latitudinea consumatorilor variabila. Atentie: variabilitatea nu va mai fi in functie de vointa bancii, ci a unui indice transparent de genul EURIBOR sau ROBOR, in functie de moneda creditului..."

"Banii nu se pot da inapoi, dar tot ce-a fost clauza abuziva o sa le scada rata. Din cate stiu eu, banii nu se dau inapoi." - a mai spus avocatul.