Holcim si Lafarge cer acordul Comisiei Europene pentru fuziune. Cele doua companii trebuie sa renunte la unele operatiuni, inclusiv din Romania
Producatorii de ciment Holcim si Lafarge au inaintat in mod oficial Comisiei Europene propunerea de fuziune pe care au anuntat-o inca din luna aprilie si care include vanzarea unor active detinute de cele doua companii, Lafarge urmand sa renunte la operatiunile pe care le conduce in Romania, scrie Mediafax.
In ceea ce priveste termenii fuziunii, lista activelor detinute de cele coua companii care urmeaza sa fie vandute a suferit doua modificari, se arata intr-un comunicat emis de Lafarge.
Astfel, Holcim urmeaza sa renunte la toate operatiunile din Slovacia, in timp ce Lafarge va pastra unitatea de productie din Austria.
Pentru a obtine aprobarea Comisiei Europene pentru a incheia fuziunea, Holcim si Lafarge trebuie sa vanda o parte dintre activele pe care le detin.
Astfel, decizia celor doua companii a fost ca in tari precum Romania, Germania si Ungaria sa vanda in totalitate activele uneia dintre companii si sa le pastreze pe ale celeilalte.
In cazul Romaniei, vor fi vandute operatiunile producatorului francez de ciment Lafarge, care detine doua fabrici de ciment, la Medgidia si Hoghiz, si o statie de macinare, la Targu Jiu.
De cealalta parte, Holcim Romania detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.
Holcim si Lafarge au convenit la inceputul lunii aprilie o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari anuale de 44 de miliarde de dolari.
Pana in prezent, fuziunea a fost aprobata de sapte tari, in conditiile in care cei doi producatori de ciment trebuie sa obtina incuviintarea unor autoritati de reglementare din intreaga lume, informeaza Reuters.
Bruno Lafont, directorul general executiv al Lafarge, si Bernard Fontana, directorul general executiv al Holcim, au anuntat ca se afla in discutii cu mai multi posibili cumparatori si ca planuiesc sa incheie fuziunea in prima jumatate a anului viitor.
Cei doi oficiali nu au dorit sa precizeze valoarea activelor care vor fi vandute, insa Lafont a declarat ca acestea reprezinta aproximativ 12% din vanzarile anuale combinate. Vanzarile celor doua companii s-au ridicat la 31,5 miliarde de euro in 2013, potrivit Reuters.
Pe acelasi subiect: