Firmele de profil s-au inmultit si la noi si sunt in continua dezvoltare, pentru ca facultatile livreaza specialisti tot mai talentati. Numai in Cluj sunt 500 astfel de companii pentru care lucreaza peste 15.000 de angajati.

Timotei are 24 de ani si este din Oradea. Pe cand era doar un copil, in urma cu 5 ani, a plecat la Copenhaga, fara sa le spuna parintilor. A dormit o perioada in aeroport si chiar pe strada pana cand s-a inscris la Facultatea de Stiinta Calculatoarelor, iar profesorii i-au observat pasiunea pentru informatica.

"Am inceput mai apoi sa fac proiectele mele, am inceput sa cunosc oameni cheie si din vorba in vorba au auzit de mine cei de la Volvo si m-au pescuit din scoala si am inceput sa lucrez pentru ei", a spus Timotei Ghiurau.

Volvo va proiecta in curand toate informatiile pe parbrizul masinii, iar Timotei lucreaza la detectarea pupilei soferului, pe un salariu de 5000 de euro. Spera ca programul sau va duce la scaderea numarului de accidente.

"Cand ma prezentam si le spuneam ca sunt din Romania si ziceau, aaa Cluj, toti stiau de Cluj si ca deja colaboreaza cu firme de acolo, vor sa deschida si sa angajeze talente de acolo", a mai spus Timotei.

In ultimii ani, in Romania exista o explozie a domeniului IT. Daca in trecut firmele aveau numai 30, 40 de angajati, acum depasesc 3000. La una dintre aceste firme din Cluj lucreaza si Cantemir. La 34 de ani, este site manager si are in subordine 110 angajati.

"Sunt firme care daca acum opt ani, 4,5 mai serioase, acum sunt mai multe care au trecut de 1500, 2000 de angajati, ceea ce este impresionant", a spus Cantemir Mihu.

Companiile au ajuns sa se bata pe angajati, asa ca multe angajeaza si studenti de pe bancile facultatii. "In ultimii 15 ani, in Cluj au aparut foarte multe companii care gestioneaza clienti extrem de valorosi din bussines-ul premium din Europa", a pus Daniel Metz, CEO companie IT.

Astfel, Romania a ajuns renumita in presa internationala. Cotidianul Paris Match scrie: "Cluj-Napoca este considerat subcontractantul informatic important al Europei, un Silicon Valley al acestei parti din lume."

In continua dezvoltare, companiile IT pot oferi salarii comparabile cu cele din afara. "Sunt din ce in ce mai putini care pleaca pentru ca nivelul de castig pe care il pot obtine la Cluj este unul competitiv pe plan international", spune Andrei Kelemen, director executiv firma de IT.

Un programator talentat poate sa castige pana la 20.000 de euro pe luna.