Lukoil a inceput procedurile de oprire a productiei rafinariei Petrotel din Ploiesti, la o zi de la perchezitiile intr-un dosar de evaziune
La o zi dupa perchezitiile ce au avut loc pe platforma Petrotel Lukoil, rafinaria anunta ca si-a oprit activitatea. Instalatiile au fost oprite treptat, iar compania cu capital rusesc nu mai efectueaza nici vanzari, nici achizitii.
Situatia celor trei mii de angajati este incerta. In urma descinderilor de ieri, procurorii din Ploiesti si comisarii directiei vamale au confiscat o serie de documente si calculatoare.
Mai multe firme de pe platforma Petrotel Lukoil sunt banuite de evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul estimat fiind de 230 de milioane de euro.
Lukoil lucreaza in Romania inca din 1998. Potrivit conducerii, compania nu a avut nici o reclamatie din partea autoritatilor fiscale in aceasta perioada.
Intr-un comunicat de presa transmis vineri de Serviciul de presa al Grupului Lukoil se precizeaza ca in 2 octombrie autoritatile din Romania au facut perchezitii in sedii ale companiilor afiliate grupului petrolier, in incinta rafinariei Petrotel-Lukoil din Ploiesti, si ca productia acestei rafinarii nu a fost suspendata.
”Dupa cum s-a cerut, autoritatile au primit documente financiare, inclusiv in format electronic despre situatia rafinariei Petrotel-Lukoil. Nu au fost formulate acuzatii la adresa companiilor din grupul Lukoil L sau la adresa angajatilor. Productia la rafinaria Petrotel-Lukoil din Ploiesti nu a fost suspendata, aceasta functionand in regim normal. Suntem convinsi ca autoritatile din Romania vor clarifica intreaga situatie si ca va fi luata o decizie corecta. Lukoil este activa pe piata din Romania din anul 1998 si, in prezent, este cea mai mare companie energetica ruseasca pe piata din Romania. Pana in momentul de fata, nu au existat probleme intre compania Lukoil, administratia fiscala sau alte autoritati din Romania. Impozitele la bugetul de stat au fost platite fara probleme, iar clientii din Romania au beneficiat de produse de inalta calitate", arata, in comunicatul de presa, Vladimir Nekrasov, prim-vicepresedinte al companiei Lukoil.
Intr-un comunicat de presa transmis joi, Parchetul Curtii de Apel Ploiesti anunta ca au fost facute 23 de perchezitii la sediile societatilor comerciale S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploiesti, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMaNIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENtIA LUKOM-A-ROMaNIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L., toate din Ploiesti.
In acest dosar, instrumentat de Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, se fac cercetari pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Conform sursei citate, prejudiciul estimat pana in prezent este de 1.039.019.829 de lei (230 de milioane de euro), din care 505.421.252 lei (112 milioane euro) din evaziune fiscala si 533.598.577 lei (118 milioane euro) din spalare de bani.
Pe acelasi subiect: