Compania a consemnat in anul 2012 o cifra de afaceri de 3,83 miliarde lei si un castig de aproape 1,12 miliarde lei.

Romgaz precizeaza, in raportul anual preliminat transmis, joi, Bursei de Valori Bucuresti (BVB), ca rezultatele financiare aferente anului trecut sunt neauditate si intocmite conform standaredelor internationale de raportare financiara (IFRS).

"Desi pretul gazelor din productia interna s-a majorat cu 15% fata de pretul de livrare al anului anterior, cifra de afaceri a societatii a crescut doar cu 1,5%, datorita diminuarii cantitatilor de gaze interne si din import livrate. Reducerea cantitatilor de gaze livrate din import se datoreaza atat scaderii cererii de consum pe piata de gaze naturale, cat si prevederilor Ordinului ANRE nr.24/2013 (...) conform caruia producatorii de gaze naturale nu mai au obligatia sa livreze gaze in amestec intern cu import", se arata in raport.

Romgaz a produs anul trecut 5,65 miliarde metri cubi de gaze naturale, in scadere cu 0,2% fata de 2012, cand cantitatea a fost de 5,663 miliarde metri cubi.

"Productia de gaze naturale a fost stabilizata, productia medie zilnica inregistrata fiind marginal mai mare decat cea din 2012, iar pentru perioada 2011-2013 declinul anual de productie a fost zero, ca urmare a derularii proiectelor de reparatii sonde si foraj. Rata de inlocuire a rezervelor dovedite de gaze naturale a fost de 70%, in principal ca urmare a sondelor de explorare si evaluare si a studiilor de zacamant realizate", se mentioneaza in raport.

Compania opereaza in Romania 3.255 de sonde de productie a gazelor, care exploateaza 148 de zacaminte comerciale. Romgaz detine si 35 de sonde de explorare in 9 perimetre.

De asemenea, compania este cel mai mare operator de depozite subterane de inmagazinare a gazelor, avand o cota de peste 90% din aceasta piata. Romgaz opereaza sase depozite de inmagazinare, in care poate stoca 2,76 miliarde metri cubi de gaze, aproape jumatate din productia anuala a companiei.