Sunt angajați din toate industriile. Specialiștii în resurse umane spun că până, la finalul anului, aproape 20% din totalul angajaților din România vor avea de suferit.

De la începutul anului și până acum, peste un milion de români au rămas fără slujbe, iar angajatorii au fost nevoiți fie să își reducă, fie să își oprească activitatea. Și lucrurile nu par să revină la normal.

În următoarele două luni, alți 4.000 de oameni își vor pierde locurile de muncă. Cele mai afectate județe rămân Bacău, Timiș, Argeș, Caraș-Severin sau Arad. Însă lucrurile nu stau deloc bine nici pentru anumite fabrici din Iași, Harghita sau Dolj.

Dumitru Costin, președinte al Blocului Național Sindical: „Numărul de disponibilizați este mult mai mare și continuă să crească în fiecare zi în zona întreprinderilor mici și mijlocii, unde dispar cu zecile de mii locurile de muncă, ei nu urmează acele proceduri care să ducă la notificare a numărului de disponibilizați”.

Grav este că pandemia a produs șocuri în industriile care ar putea să ajute economia să își revină. În construcții, de exemplu, antreprenorii susțin că este nevoie de mai multe proiecte de infrastructură pentru a opri migrația românilor spre țările din vest.

Cristian Erbașu, antreprenor: „În momentul de față avem ceva mai mult de 350.000 de angajați, cred că numărul a scăzut în ultima vreme, că ne duceam spre 400.000. Din păcate, au fost destul de multe disponibilizări și în domeniul construcțiilor și din păcate acest număr va scădea dacă antreprenorii nu vor avea contracte”.

Lovite de criza sanitară au fost și fabricile de autovehicule, însă nu este bine nici în industria textilă. Fabrici de articole de îmbrăcăminte din Dolj, Harghita sau Olt și-au anunțat angajații că le vor întrerupe contractele.

Dumitru Costin, președinte al Blocului Național Sindical: „Industria de confecții pentru că piața de retail, nu numai în România, dar la nivel global a scăzut semnificativ și atunci cererile pentru producție sunt mult, mult mai mici”.

Aida Chivu, specialist în resurse umane: „Să nu uităm că România, din punct de vedere al industriei textile, a fost dintodeauna un mare exportator, adică case mari de modă, case mari de fashion au venit și au produs și au fabricat aici produsele”.

Iar efectele se văd și la nivel european. În Londra, de exemplu, marile magazine de îmbrăcăminte au avut cu 65% mai puțini clienți față de iunie anul trecut.