In 2010, Romania ocupa locul 69 in clasament, cu 3,7 puncte si locul 25 intre cele 27 de state membre UE, in urma sa fiind Bulgaria (3,6 puncte) si Grecia (3,5 puncte). In cadrul UE, Romania devanseaza si in acest an Grecia (locul 80 cu 3,4 puncte) si Bulgaria (locul 86 cu 3,3 puncte).

Potrivit clasamentului, la nivel global, Romania este la egalitate cu China, fiind devansata de Croatia (locul 66 cu 4 puncte) si Macedonia (locul 69, la egalitate cu Italia, cu 3,9 puncte), ambele tari candidate la UE.

Chiar inaintea Romaniei, pe locul 73, se afla, la egalitate, Brazilia si Tunisia, cu 3,8 puncte.

Republica Moldova se afla pe locul 112 cu 2,9 puncte.

Somalia si Coreea de Nord ocupa impreuna locul 182, ultima pozitie a clasamentului, fiind percepute ca cele mai corupte tari, cu 1 punct.

La celalalt capat al clasamentului, Noua Zeelanda ocupa primul loc, cu 9,5 puncte, devansand trei tari nordice, si anume Danemarca (9,4), Finlanda (9,4) si Suedia (9,3), urmate de Singapore (9,2).

Aproximativ doua treimi dintre cele 182 de tari ale acestui clasament au note mai mici de 5, ceea ce arata, potrivit organizatiei neguvernamentale, ca mai sunt multe de facut in cadrul luptei impotriva coruptiei.

Pentru a realiza acest clasament, care reflecta doar perceptia coruptiei, Transparency International se bazeaza pe date colectate prin 13 institutii internationale, intre care Banca Mondiala (BM), bancile asiatice si africane de dezvoltare sau Forumul Economic Mondial.

Citeste si:

Cum va angajati intr-o tara care impune restrictii de munca pentru romani. Sfaturi pentru redactarea CV-ului

Model economic. Tara europeana care nu a cunoscut recesiunea intre 2008-2009 a inregistrat o crestere a PIB-ului peste asteptari