Germania nu a reusit sa vanda miercuri mai mult de 60% din suma totala de 6 miliarde de euro. Procentajul de obligatiuni retrase, de 39%, este cel mai ridicat incepand cel putin cu iulie 1999, potrivit datelor Reuters. La licitatiile de titluri pe zece ani, derulate de cea mai mare economie a Europei, in acest an, media retragerilor a fost de 17,83%. 

Motivul pentru care nu s-au inghesuit la cumparare

Agentia care administreaza datoria statului a renuntat sa mai vanda obligatiuni de 2,36 miliarde de euro investitorilor si a plasat numai 3,64 miliarde de euro, la un randament de 1,98%. 

Randamentul foarte scazut oferit de stat a descurajat investitorii, mai ales avand in vedere si costurile tot mai mari pe care le-ar putea suporta Germania pentru sustinerea altor state din zona euro. 

Bundesbank, banca centrala a Germaniei, a fost nevoita astfel sa preia obligatiuni de 2,36 miliarde de euro, reprezentand 39% din totalul de 6 miliarde de euro vizat. 

Analistii nu sunt optimisti

"Este un dezastru. Nu este un semn bun, este cea mai slaba licitatie neacoperita din acest an si nu este de mirare ca randamentul obligatiunilor a crescut in piata din aceasta cauza", a declarat Marc Ostwald, analist la compania Monument Securities din Londra. 

Agentia pentru administrarea datoriei Germaniei a explicat ca problemele la vanzarea de obligatiuni reflecta nervozitatea pietelor financiare din Europa si a adaugat ca titlurile care nu au fost cumparate de investitori vor fi plasate ulterior pe piata secundara, iar Germania nu se va confrunta cu un blocaj de finantare.

Costurile datoriilor suverane ale mai multor state din zona euro au crescut puternic in ultima perioada, ca urmare a extinderii crizei datoriilor suverane de la Grecia catre economii precum Italia si Spania.

Pierderea increderii investitorilor amplifica riscurile ca refinantarea datoriilor sa devina nesustenabila chiar si pentru Franta, care alaturi de Germania formeaza nucleul zonei euro.