Decizia de arestare preventiva pentru 20 de zile a lui Catalin Spataru a fost luata, in noaptea de luni spre marti, de catre Tribunalul Mehedinti, mandat de arestare preventivafiind emis si pe numele unui barbat din Strehaia, Mihai Ion, informeaza Mediafax.

Omul de afaceri Catalin Spataru a asteptat la Tribunalul Mehedinti deizia magistratilor, impreuna cu avocatul sau, dupa pronuntarea sentintei fiind dus in arestul Inspectoratului Judetean de Politie Mehedinti. La iesirea din Tribunalul Mehedinti, Spataru nu a facut nicio declaratie presei, dar le-a spus insa fratelui sau si rudelor care il asteptau "sa stea linistiti".

Avocatul omului de afaceri, Bebe Dana, a declarat ca va formula recurs la decizia Tribunalului Mehedinti de arestare preventiva. "Nu sunt indicii temeinice, (n.r. - pentru arestare), tocmai de aceea vom face recurs", a spus Bebe Dana.

Celalalt babat care a fost arestat preventiv, Mihai Ion, din Strehaia, a parasit Tribunalul Mehedinti, dupa ce audierile s-au incheiat si nu s-a mai intors la pronuntarea solutiei, decizia judecatorului fiind asteptata de avocatul sau.

Avocatul lui Mihai Ion, Sorin Crudiu, a declarat, la randul sau, recurs in cazul clientului sau. "Nu s-a mai intors, probabil se va preda maine ( n.r. - marti)", a mai spus avocatul lui Mihai Ion.

In cazul altor patru persoane prezentate de procurorul DIICOT, luni, in fata Tribunalului Mehedinti, cu propunerea de arestare preventiva, judecatorul a respins propunerea, acestia primind interdictia de a parasi localitatea Strehaia pentru urmatoarele 30 de zile, cu exceptia cazurilor in care vor fi chemate la sedintele din proces.

Omul de afaceri argesean Catalin Spataru, cunoscut drept "regele asfaltului din Arges", cercetat si dat in consemn la frontiera in dosarul privind un grup infractional suspectat de evaziune fiscala si spalare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, a fost retinut, duminica, pentru 24 de ore.

Anchetatorii i-au confiscat omului de afaceri doua masini - un Mercedes X 6 si un Audi A 6. Cu una dintre masini, respectiv cu autoturismul Mercedes, Saptaru venise la audieri la DIICOT, iar cu cealalta masina au ajuns la DIICOT rude ale acestuia. Catalin Spataru s-a prezentat, duminica, la sediul DIICOT Mehedinti.

Potrivit sefului Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate (SCCO) Mehedinti, Petri Althamer, pe numele lui Spataru fusese emisa o citatie in care acesta era chemat la audieri duminica la pranz.

Spataru si liderii grupului infractional acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au fost dati, luni dimineata, in consemn la frontiera.

In urma cu o saptamana, anchetatorii au facut 30 de perchezitii domiciliare - 13 in localitatea Strehaia, noua in judetul Hunedoara, patru in municipiul Cluj, trei in municipiul Timisoara si una in judetul Arges - la membrii unui grup infractional suspectati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani, potrivit unui comunicat al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Liderii gruparii, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au identificat 50 de societati comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri si in intelegere cu administratorii acestora, in schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operatiuni comerciale fictive, de livrare de marfuri sau prestare servicii, in scopul diminuarii taxelor si impozitelor aferente bugetului de stat, se mai arata in comunicatul DIICOT.

In acest scop, membrii gruparii au infiintat cinci societati comerciale tip "fantoma", cu sediul in localitatea Strehaia, "acestea acumuland debite substantiale catre bugetul de stat, constand in TVA si impozit pe profit, datorat urmare a activitatii infractionale", a pecizat DIICOT.

Sumele de bani reprezentand contravaloarea acestor operatiuni erau achitate in conturile societatilor comerciale controlate de catre cei doi, deschise la diverse unitati bancare, de unde erau ridicate imediat in numerar si impartite intre membrii gruparii.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infractionala este estimat pana in acest moment la 20 de milioane de euro.
In urma celor 30 de perchezitii au fost ridicate inscrisuri ale societatilor de tip "fantoma", peste 200.000 de lei, cinci masini de lux, trei seifuri si doua arme de foc.

De asemenea, 21 de persoane, printre care si finantatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, au fost retinute pentru 24 de ore. Tribunalul Mehedinti a admis propunerea de arestare preventiva in cazul a patru persoane: Fanel Daniel Jianu, Florin Mihai, Ilie Mihai si Petre Mandoiu, toti din Strehaia.

In schimb, instanta a respins propunerea procurorilor de arestare preventiva in cazul altor sapte membri ai gruparii: Elena Mihai, Lucia Bimbai, Ofelia Frincu - din Strehaia; Ioan Gabriel Tomuta, Vasile Chiru, Cornelius Silvan Toma si Daniel Constantin Sarbu - din Hunedoara, luand insa decizia masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara pe o durata de 28 de zile, incepand cu 28 februarie pana la 26 martie inclusiv. Doi dintre cei care au primit mandate de arestare, respectiv Ilie Mihai si Florin Mihai, din Strehaia, nu au fost gasiti.