Raiffeisen estimeaza ca va obtine profit in Romania in acest an, dupa ce Erste Group a anticipat o pierdere record din cauza afacerilor din Ungaria si Romania
Karl Sevelda, CEO Raiffeisen Bank International
Raiffeisen Bank International (RBI) anticipeaza ca va obtine profit in Romania in acest an, care va urma unui castig dupa taxe de 100 milioane de euro inregistrat in 2013, a informat vineri banca austriaca, dupa ce joi Erste Group a anuntat ca anticipeaza pentru acest an o pierdere record, din cauza afacerilor din Ungaria si Romania, scrie Mediafax.
"RBI a infiintat, nu a cumparat subsidiara din Romania, in 1998. Din acest motiv, nu exista riscul reevaluarii in scadere a fondului comercial. Managementul din Romania are de multi ani o reputatie excelenta, nu in ultimul rand datorita managementului foarte prudent al riscurilor. In 2013, Raiffeisen Bank a obtinut un profit dupa taxe de 100 de milioane de euro si anticipam un nou profit in acest an", a comentat directorul general al RBI, Karl Sevelda.
Seful RBI a facut precizarile in urma numeroaselor intrebari primite in legatura cu situatia RBI in Romania si Ungaria, se arata intr-un comunicat al institutiei financiare din Austria.
La sfarsitul anului 2013, fondul comercial al RBI Group se ridica la 544 de milioane de euro, majoritatea acestuia fiind inregistrat in Rusia (237 milioane euro) si Polonia (198 milioane euro). In raportul financiar pentru 2013 nu a fost inregistrat fond comercial pentru Romania si Ungaria, potrivit comunicatului.
Anterior acestui comunicat, RBI a precizat vineri ca operatiunile din Romania ale RBI au "in continuare rezultate bune", ca reactie la anuntul Erstee Group privind pierderi record in acest an din cauza afacerilor din Ungaria si Romania, a relatat Reuters.
"In Romania avem in continuare rezultate bune ale operatiunilor locale, asa ca aceasta nu este o problema pentru noi", a declarat un purtator de cuvant al RBI.
Erste, proprietarul BCR, a anuntat, joi seara, ca anticipeaza pentru acest an cresterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria si Romania, ceea ce va alimenta o pierdere neta de 1,4-1,6 miliarde de euro.
In Romania, majorarea provizioanelor de risc reflecta masurile sporite adoptate recent de Banca Nationala, inaintea unei evaluari a calitatii activelor de catre Banca Centrala Europeana (BCE), pentru reducerea creditelor neperformante din sistemul bancar intr-o maniera accelerata si implementarea de catre BCR a unor estimari mai scazute privind recuperarea, luand in considerare preturile obtinute pentru pachete mari de imprumuturi neperformante, se arata intr-un comunicat al Erste Group.
"Nu avem probleme in aceasta privinta", a spus reprezentantul Raiffeisen, adaugand ca banca mai are nevoie de cateva zile pentru a evalua impactul unei noi legi in Ungaria care va obliga institutiile de credit sa suporte costuri mai mari pentru imprumuturile in valuta afectate de deprecierea forintului.
In cazul Ungariei, cresterea provizioanelor Erste are legatura cu masurile guvernului in cazul creditelor in valuta, care vor fi legate de corectarea retroactiva a spread-ului intre cerere si oferta aplicat imprumuturilor in valuta, de eliminarea dobanzilor unilaterale si de modificarea comisioanelor, care urmeaza sa fie aprobate de Parlament vineri, 4 iulie.
RBI mai precizeaza ca are o pozitie solida datorita structurii diversificate a structurii riscurilor, pe grupuri de clienti, tari si produse si ca este una dintre cele mai importante banci pe 15 piete din Europa Centrala si de Est, avand o baza solida de afaceri si in Austria.
Profitul obtinut de grupul austriac RBI in Romania dupa plata taxelor a crescut cu 15,8% anul trecut, de la 86 de milioane de euro in 2012 la 100 de milioane de euro, ca urmare a unor plati mai reduse in contul impozitului pe profit. Castigul inainte de taxe a avansat cu 3,1%, de la 101 milioane de euro in 2012 la 104 milioane de euro anul trecut.
In primul trimestru din acest an, profitul dupa plata taxelor obtinut de grup in Romania a scazut cu 27,5%, de la 30 milioane de euro in primele trei luni ale anului trecut la 22 milioane de euro, in urma cresterii provizioanelor si declinului venitului operational.
Grupul Raiffeisen este prezent in Romania prin Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Asset Management, Raiffeisen Investment Romania, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Bank.
Pe acelasi subiect: