Banca de economisire-creditare administra la finele anului trecut conturile a 195.000 de clienti, cu 10% peste nivelul din anul precedent.

"Economisirea este importanta pentru fiecare dintre noi pentru ca ea constituie baza pentru finantarea in conditii sustenabile a proiectelor viitoare, mai ales a celor de amploare, precum cele locative", a declarat intr-un comunicat presedintele RBL, Aurelia Cionga.

Valoarea creditelor acordate a urcat cu 45%, la 27 milioane lei, in conditiile in care o mica parte dintre contracte au ajuns la finalul etapei de economisire. Finantarea medie pentru creditele cu ipoteca s-a situat anul trecut la 132.000 lei, iar pentru cele negarantate la 26.000 lei.

Trei sferturi din creditele garantate cu ipoteca au fost solicitate pentru achizitia si constructia de imobile, in timp ce imprumuturile fara ipoteca au avut ca destinatie modernizarea locuintelor in 78% din cazuri. RBL avea la 31 decembrie 2013 active totale de 402,6 milioane lei, in crestere cu 18%.

"Cresterea de profitabilitate a fost determinata de cresterea veniturilor nete in conditiile in care cheltuielile administrative au ramas constante si eforturile de eficientizare a activitatii au permis economii ce au acoperit cheltuielile exceptionale legate de relocarea sediului bancii", se arata in comunicat.

RBL furnizeaza produse de economisire-creditare pentru imbunatatirea situatiei locative, prin cele 525 de agentii ale Raiffeisen Bank.

Clientii care incheie un contract de economisire-creditare au posibilitatea, dupa o perioada de economisire, sa acceseze un credit cu dobanda fixa de 4,5% sau 6% pe an, in functie de produsul ales. In fiecare an acestia primesc pentru depunerile efectuate in anul respectiv o prima de stat de 25% pe an, pana la 250 de euro, la care se adauga dobanda bancii.