BRD se asteapta sa revina pe profit in acest an, dupa pierderi de 716 milioane de lei, in ultimii doi ani
BRD-Groupe Societe Generale (BRD) si-a propus sa revina pe profit in acest an, mizand pe reducerea provizioanelor, care in ultimii doi ani au cauzat bancii o pierdere cumulata de 716 milioane lei, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2014.
Banca considera ca provizioanele vor inregistra o "normalizare asteptata, dupa eforturile sustinute de imbunatatire semnificativa a gradului de acoperire cu provizioane", potrivit unui raport privind bugetul de venituri si cheltuieli publicat pe site-ul bancii si citat de Mediafax.
Totodata, BRD estimeaza diminuarea venitului net bancar in 2014, in principal datorita unei activitati de creditare inca reduse si a efectelor de baza nefavorabile, precum si cresterea limitata a marjei de dobanda (usoara crestere a volumelor, stabilitate a marjei de intermediere globale), venituri din comisioane in crestere prin intensificarea gradului de echipare.
BRD mizeaza pe o crestere de 4% a creditelor nete, acestea urmand sa ajunga in acest an la 28,9 miliarde lei, dupa ce anul trecut nivelul imprumuturilor a scazut cu 11,8%, la 27,8 miliarde lei, de la 31,5 miliarde lei in 2012.
Evolutia ar urma sa fie determinata de o majorare cu 11,8% a creditelor nete acordate persoanelor juridice, la 12,9 miliarde lei, in timp ce imprumuturile pentru persoanele fizice sunt anticipate sa scada cu 1,5%, la 16 miliarde lei. Creditele nete acordat anul trecut persoanelor juridice au coborat cu 24%, la 11,6 miliarde lei, de la 15,2 miliarde lei in 2012, iar imprumuturile pentru persoanele fizice au scazut cu 0,4%, de la 16,3 miliarde lei in 2012 la 16,2 miliarde lei.
Strategia comerciala pentru acest an pe segmentul persoanelor fizice prevede definirea si dezvoltarea unui plan de actiune care sa impiedice reducerea numarului de clienti, consolidarea pozitiei pe piata economiilor, continuarea promovarii creditelor imobiliare si sustinerea productiei de credite de consum prin campanii specifice, promovarea activa a ofertei de banca la distanta in scopul cresterii gradului de utilizare a canalelor alternative, precum si continuarea focusului pe actiuni vizand imbunatatirea calitatii serviciilor.
In ceea ce priveste companiile, BRD are ca tinta reluarea cresterii finantarilor de credite, dezvoltarea unei strategii sectoriale in concordanta cu oportunitatile pietei, vizand cu prioritate sectoarele energie, agricultura/agro-industriale, infrastructura, mari comercianti si mari exportatori.
Banca estimeaza ca sumele atrase de la persoanele fizice vor creste cu 7,5%, de doua ori mai rapid decat anul trecut, si vor ajunge la 18,1 miliarde lei. Depozitele constituite de persoanele fizice au avansat anul trecut cu 3,4%, la 16,8 miliarde lei de la 16,2 miliarde lei in 2012.
Pe de alta parte, BRD considera ca depozitele atrase de la companii vor scadea cu 13,3%, la 16,8 miliarde lei, dupa ce anul trecut au crescut cu 24,1%, la 19,4 miliarde lei, de la 15,6 miliarde lei in anul 2012.
Banca a luat in considerare pentru acest an un scenariu economic cu crestere de 2,5% a PIB, inflatie in crestere (3,4% in 2014 fata de 1,6% in 2013), in special datorita unui efect statistic de baza. Rata medie a dobanzii ROBOR pentru 3 luni a fost estimata la 3,5% pe an, iar cursul de schimb stabil.
Totodata, BRD vede mediul bancar cu o crestere de 5% a volumelor depozitelor (dupa 7% in 2013), apetitul pentru economii al populatiei va ramane ridicat (depozite persoane fizice: +6%), crestere limitata a volumului de credite (estimata in jur de 1%), continuarea scaderii creditelor de consum si a cresterii creditelor pentru locuinte, mentinerea unei cereri de creditare redusa din partea companiilor, precum si o scadere importanta a finantarii in valuta pentru companii, ca urmare a modificarilor reglementare intrate in vigoare anul trecut.
Grupul financiar francez Societe Generale detine 60,17% din actiunile BRD, Fondul Proprietatea are 3,64% din titluri, iar cele cinci SIF-uri detin impreuna aproape 16,7% din actiuni. SIF Transilvania are cel mai mare pachet, de 4,56% din titluri, SIF Banat-Crisana detine 3,41%, SIF Oltenia - aproape 3,33%, SIF Muntenia - 3,16%, iar SIF Moldova - 2,23%.
Pe acelasi subiect: