Imbracat in alb, tinuta regulamentara a detinutilor care inca nu au fost condamnati, Mubarak a vorbit cu fiii sai Alaa si Gamal. Acestia au stau in picioare langa tatal lor, in aceeasi cusca cu gratii.

Hosni Mubarak a pledat nevinovat in fata Tribunalului penal din Cairo.

"Toate aceste acuzatii, le neg complet", a declarat Fostul presedinte egiptean, caruia i-a fost intins un microfon. El a vorbit in timp ce statea intins pe o targa, in boxa acuzatilor.

Alaa si Gamal, care tineau carti in mana, probabil exemplare ale Coranului, au preluat ulterior cuvantul pentru a se declara nevinovati.

Un reprezentant al Parchetului General il acuzase anterior pe Mubarak ca a ajuns la un acord cu fostul ministru de Interne Habib el-Adli pentru uciderea "premeditata" a unor manifestanti impotriva regimului, in mai multe guvernorate din Egipt.

In cele din urma procesul a fost amanat pentru 15 august, potrivit AFP. Judecatorul a dispus ca Hosni Mubarak sa ramana intr-un spital din Cairo pana la urmatoarea audiere.

Peste o mie de politisti si soldati au fost mobilizati pentru a asigura securitatea la Academia de Politie. Aproape 600 de persoane - avocati, familii ale victimelor, jurnalisti - au fost autorizate sa asiste la proces.

O avere care se ridica la sume astronomice

The Guardian scria acum cateva luni ca Hosni Mubarak ar putea fi la fel de bogat ca magnatul Carlos Slim, cel mai avut om al planetei. Potrivit unor experti, averea familiei ar ajunge undeva la 70 de miliarde de dolari. Acestia au analizat conturile din bancile britanice si elvetiene, precum si investitiile realizate in proprietati din Londra, New York, Los Angeles si pe coasta Marii Rosii.

De asemenea, potrivit unui raport al IHS Global Insight, familia Mubarak detine proprietati la Paris, Madrid, Dubai, Washington si Frankfurt.

Fii lui Hosni Mubarak, Gamal si Alaa, sunt si ei, bineinteles, miliardari.

Nici cercul restrans format din politicienii, oamenii de afaceri, militarii in retragere si fosti ofiteri de informatii, din jurul lui Mubarak nu ar sta prost in conturi. Toti au beneficiat de contracte preferentiale, de imprumuturi guvernamentale fara dobanda si de alte conditii avantajoase.

In primul sau discurs catre egipteni, nou instituitul presedinte al Egiptului sustinea ca nu se va angaja niciodata in promisiuni pe care nu le-ar putea duce la indeplinire, nu-si va minti poporul si nu va inchide ochii in fata coruptiei si nelegiuirilor. Cel care tinea discursul era Hosni Mubarak, iar anul in care se intampla era 1981.

Egiptenii aveau atunci nevoie de un conducator care sa-si asume aceste sarcini, in conditiile in care iesea de sub un regim in care legea era facuta de oamenii bogati de afaceri, aflati in stransa legatura cu clasa politica. Egiptul era un stat fundamental corupt, pe care Mubarak promitea sa-l duca in alta directie, scrie Business Magazin.

Nu a durat insa mult pana cand si Mubarak a trecut de partea celor pentru care puterea s-a transformat intr-un instrument mult prea greu de tinut in frau si de care este, cel mai adesea, imposibil sa nu faci abuz. Astfel, in ultimii 20 de ani familia lui Mubarak si cercul sau de apropiati au dobandit nu doar o putere politica uriasa in Egipt, ci si una economica pe masura. Au devenit actionari in multe companii de stat, iar influenta si-au folosit-o fie pentru a strange relatiile cu viitori parteneri de afaceri, fie pentru a pune piedici celor care le stateau in cale.

Citeste si:

Dobanzile la creditele in lei raman la fel. BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 6,25%

Milionarul roman care a cumparat o tara, iar acum vrea sa o vanda chinezilor

Formula norocului: Cum sa castigi la loto din trei in trei luni