Analiastii sustin ca retelele de socializare ca Facebook sau Twitter au jucat un rol crucial in debarcarea lui Mubarak de la conducerea Egiptului, retelele de socializare fiind folosite drept instrument pentru cei care l-au criticat pe dictator.

Inclusiv presedintele american Barack Obama a recunoscut rolul retelelor online, explicand ca protestatarii de la Cairo si-au folosit “creativitatea, talentul si tehnologia, cerand un guvern care sa le reprezinte sperantele si nu temerile”.

Cred cu tarie ca Mubarak nu ar fi parasit puterea in acest moment daca nu existau mesajele de pe retelele de socializare”, explica analistul american Brad Shimmin. “Regimul a vrut sa-i tina pe protestatari la distanta de internet, dar nu a reusit, si tocmai de aceea Mubarak a simtit ca nu are alta varianta decat sa se retraga”.

Primul lucru pe care l-au facut egiptenii care au vrut plecarea lui Mubarak a fost sa se indrepte catre retelele de socializare, desi, intr-un acces de disperare, regimul a taiat accesul la internet.

Modelul pare sa fi fost impumutat de la insusi presedintele american, care a folosit din plin retele ca Facebook, YouTube sau Twitter in campania electrorala. Si a reusit.