Presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a demisionat! Armata preia puterea ! VIDEO
Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, a renuntat la putere, a anuntat vineri vicepresedintele Omar Suleiman, in cadrul unei interventii televizate. El a afirmat ca Mubarak a transferat puterea armatei egiptene. Sutele de mii de manifestanti din piata Tahrir, din Cairo, au explodat de bucurie la anuntul demisiei presedintelui Hosni Mubarak, dupa 30 de ani la putere.
"Tinand cont de conditiile dificile pe care le traverseaza tara, presedintele Hosni Mubarak a decis sa abandoneze postul de presedinte al Republicii si a insarcinat Consiliul suprem al fortelor armate sa administreze afacerile tarii", a declarat Suleiman.
Manifestanti din piata Tahrir, din Cairo, au strigat de bucurie si au agitat drapele egiptene. Unele persoane au lesinat din cauza emotiei.
"Poporul a daramat regimul! Poporul a daramat regimul!", scanda o multime in delir, in aceasta piata devenita simbolul miscarii de contestare.
Hosni Mubarak, care se confrunta cu o miscare de contestare fara precedent de la 25 ianuarie, i-a delegat joi seara prerogativele sale vicepresedintelui Omar Suleiman, fara a-si fi anunta insa demisia.
Vineri, purtatorul de cuvant al Partidului National Democrat aflat la putere, anuntase ca presedintele egiptean a parasit Cairo pentru a merge la Sharm el-Sheikh, in Sinai, unde detine o locuinta.
"Mubarak a parasit Cairo cu toata familia sa", declarase anterior o sursa apropiata Guvernului, sub acoperirea anonimatului.
Vezi mai jos cronologia evenimentelor care au precedat plecarea lui Mubarak:
25 ianuarie: Inceperea manifestatiilor la care au participau mii de persoane. Protestele au fost precedate de mai multe cazuri de autoincendiere, imitand gesturi care avusesera loc si in Tunisia.
26 ianuarie: Mii de manifestanti au iesit pe strazi in pofida interdictiei autoritatilor. Politia a folosit gaze lacrimogene si bastoane, iar protestatarii au ripostat cu pietre.
27 ianuarie: Aproximativ 1.000 de persoane au fost arestate. Mohamed ElBaradei a revenit la Cairo si s-a declarat pregatit sa gestioneze perioada de tranzitie.
28 ianuarie: Protestele masive au degenerat in confruntari, iar cel putin 62 de persoane au murit. Mubarak a cerut armatei sa garanteze securitatea si sa mentina restrictii de circulatie la Cairo, Alexandria si Suez.
29 ianuarie: Cel putin 33 de persoane au murit in confruntari, iar mii de detinuti au evadat din inchisori. Hosni Mubarak a numit un nou premier, generalul Ahmad Chafic, si a creat un post de vicepresedinte, acordat generalului Omar Suleiman.
31 ianuarie: Mubarak a format un nou guvern, iar ministrul de Interne, Habib el-Adli, a fost inlocuit cu Mahmoud Wagdi.
2-3 februarie: Confruntari violente au avut loc in Piata Tahrir intre adversarii si sustinatorii lui Hosni Mubarak, violentele soldandu-se cu 11 morti si 915 raniti.
4 februarie: Sute de mii de egipteni au iesit pe strazi cu ocazia mobilizarii numite "Vinerea plecarii".
6 februarie: Fratii Musulmani s-au alaturat dialogului politic national, denuntand insa insuficienta reformelor propuse.
7 februarie: Mubarak promite cresterea salariilor si formarea unei comisii pentru anchetarea violentelor.
8 februarie: Sute de mii de persoane au manifestat la Cairo si in alte orase, iar Mubarak a format o comisie pentru modificarea Constitutiei.
10 februarie: Mubarak a anuntat ca ii va preda atributiile vicepresedintelui, ramanand insa la putere. Presedintele SUA, Barack Obama, considera ca acest transfer de putere nu este suficient.
11 februarie: Peste un milion de persoane au protestat in intregul Egipt. Presedintele Mubarak si-a dat demisia si a predat puterea armatei.
Conform organizatiei Human Rights Watch, violentele din Egipt s-au soldat cu peste 300 de morti.
Pe acelasi subiect: