Un miliardar isi face o tara in largul Pacificului, guvernata dupa principiile libertarianismului. Cum arata “orasele plutitoare”
Peter Thiel isi datoreaza faima lansarii serviciului PayPal si faptului ca a finantat o companie care se numea Facebook si care avea sa devina faimoasa in lumea intreaga. A investit in diverse proiecte, de la programele de manipulare a ADN-ului si filme hollywoodiene, pana la companii din Silicon Valley, scrie Gandul.
Acum, miliardarul de 43 de ani demareaza cel mai ambitios proiect al sau: o noua tara, in largul oceanului, guvernata dupa "legi" inspirate de ideologia scriitoarei americane Ayn Rand, care s-a numarat printre ganditorii care au revigorat ideile doctrinei libertariene in secolul a XX-lea.
Desi a investit pana acum peste un milion de dolari in acest proiect, scopul lui Thiel nu este de a locui acolo. Experimentul il intereseaza din punct de vedere "teoretic", pentru a testa noi forme de guvernare.
Cu o avere estimata la 1,5 miliarde de dolari, Thiel a facut o obsesie pentru granite, si nu doar pentru cele de tip financiar, de care se ocupa zilnic prin natura jobului pe care il are, avand in vedere ca manageriaza fondul de investitii Clarium Capital. Il preocupa granitele politice, sociale, stiintifice, scrie Details.com.
Libertarianismul este o doctrina politica avandu-si originea in liberalismul clasic al secolului al XIX-lea. Sustine libertatea deplina a indivizilor, principiul fundamental de organizare a societatii. Doctrina presupune minimizarea rolului guvernului si maximizarea libertatii individuale si politice.
Pe acelasi subiect: