Sectorul upstream va atrage 80% din investitii, iar cel de mid/downstream 20%.

"Avand in vedere expunerea mare a portofoliului Petrom la preturile volatile ale titeiului, un mediu investitional favorabil cu un regim de reglementare si fiscal transparent, corect si predictibil este necesar pentru a ne atinge obiectivele strategice si a realiza investitiile preconizate", arata Petrom, intr-un comunicat. 

In perioada 2009-2011, compania detinuta de grupul austriac OMV a investit in medie 1,1 miliarde euro pe an, iar sectorul de explorare si productie a beneficiat de 64% din suma totala. 

Strategia pentru 2021 a fost aprobata vineri de catre Consiliul de Supraveghere al companiei. 

"Petrom intentioneaza sa ramana compania integrata de titei si gaze lider in regiune, cu performanta durabila necesara pentru a sustine cresterea potentiala a segmentului upstream in regiunea de vecinatate a Marii Negre. Credem ca Romania are un potential semnificativ de furnizare de energie, care ii poate reduce dependenta de importuri. Petrom este bine pozitionata pentru a sustine sectorul energetic, contribuind astfel la cresterea economica a Romaniei", a declarat in comunicat Mariana Gheorghe, CEO Petrom. 

Domeniul Explorare si Productie (E&P) va ramane "coloana vertebrala a companiei", iar pe termen scurt accentul se va pune pe stabilizarea productiei conventionale, pentru contracararea in mare masura a declinului natural, si pe cresterea eficientei operationale.  In acest scop, compania va continua proiectele de redezvoltare a zacamintelor, va explora si dezvolta noi zone de productie, prin extinderea actualelor zone, va aplica tehnologii noi si va optimiza portofoliul E&P prin parteneriate. 

In Rafinare&Marketing OMV Petrom va finaliza pana in 2014 modernizarea Petrobrazi, rafinarie integrata cu activitatea de E&P, si va continua sa-si imbunatateasca operatiunile, sa reduca nivelul costurilor si sa creasca eficienta.  Totodata, compania va continua sa modernizeze reteaua de depozite de carburanti pentru a sprijini reteaua de distributie prin statii.