Intrebat ce ar putea sa faca dupa ce si-a declarat public nemultumirea fata de politica de preturi a companiei Petrom, Traian Basescu a raspuns: "Ce astept eu, si cred ca este momentul potrivit, este anul 2014, cand trebuie rediscutata redeventa. Si atunci Petrom trebuie sa stie ca redeventele in Romania nu vor fi mai mici decat in statele arabe", scrie Mediafax.

Presedintele a amintit si ca a fost aplicata o amenda de 300 de milioane companiilor petroliere. "A facut deja Consiliul Concurentei, a aplicat o amenda de 300 de milioane de Euro companiilor petroliere din Romania. In rest, nu ai decat sa citesti contractul semnat in timpul Guvernului Nastase si sa-l pui in aplicare", a aratat el.

De asemenea, intrebat daca nu trebuie reanalizate toate redeventele, nu numai cea a Petrom, seful statului a spus ca acestea nu ar mai trebui lasate ca venituri pentru bugetul de stat, ci varsate intr-un fond de dezvoltare.

"Sa stiti ca mai am idei cu redeventele. Spre exemplu, eu nu le-as mai lasa la consum, ca venituri in bugetul de stat. Le-as face un fond de dezvoltare, cum are Norvegia, cum au statele arabe. Redeventele le varsa intr-un fond, care e fond de dezvoltare, fond de plasamente, fond de si de... Pentru ca ne sare in ochi problema redeventei la Petrom, care e mizera ca dimensiune, foarte mica, extrem de incorect negociata, dar sa stiti ca la fel este situatia cu redeventele la pietris, redeventele la ape minerale si la multe altele. Deci, trebuie facuta o politica a redeventelor, dupa parerea mea", a aratat el.

Presedintele Traian Basescu declara, recent, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca a rupt orice legatura cu Petrom ca semn de protest fata de profitul pe care l-a obtinut pe timp de criza, el adaugand ca politica acestei companii este "incorecta". "Eu sunt cel care a rupt orice legatura cu Petromul ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obtinut intr-o perioada de criza", a declarat presedintele.

Intrebat ce inseamna ruperea legaturii, Basescu a explicat ca trebuia sa aiba o intalnire cu Petrom, sa mearga impreuna cu reprezentantii companiei la platforma marina. La observatia ca a mers cu cei de la Exxon, Basescu a raspuns: "Da, pentru ca am vrut sa vad nava, dar nu cu OMV, pentru ca nu-mi place politica lor, este incorecta".

Traian Basescu a spus ca a avut discutii numeroase pe tema acestor nemultumiri cu cei de la Petrom, dar si cu presedintele austriac. "Raspunsul a fost: sa vedem, sa incercam, sa discutam, dar realitatea in practica lor este ca nu tin cont", a spus presedintele. "Nu poti sa ceri unei firme sa fie 100% morala, dar nici nu poti sa-mi arunci in fata in fiecare zi: pretul mondial al petrolului este 120 de dolari barilul, cand tu il extragi din Romania cu 16 dolari. Aici mi se pare ca este zona de lipsa de fair-play a Petrom-ului", a spus presedintele.

Intrebat daca se poate modifica contractul, el a mentionat: "Nu, din pacate contractul este scris de asa natura incat nu se poate face nimic".

Grupul Petrom a inregistrat anul trecut un profit record in crestere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania, si vanzari record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

In ultimul trimestru din 2011, Petrom a obtinut un profit de 838 milioane lei, in crestere cu 8% fata de perioada corespunzatoare din 2010, la vanzari de 6,39 niliarde de lei, mai mari cu 17%.

Grupul a raportat pentru 2010 un profit net de 2,19 miliarde lei si vanzari de 18,61 miliarde lei. In ultimele trei luni din 2010, Petrom a consemnat un castig de 779 milioane lei si vanzari de 5,45 miliarde lei.