Alte surse estimează că acordul ar putea fi semnat în maximum două săptămâni, documentul fiind deja elaborat.

În 8 septembrie, CEFC a anunţat că va prelua o participaţie de 14,16% la Rosneft de la un consorţiu compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority, o tranzacţie evaluată la peste nouă miliarde de dolari, care va consolida parteneriatul energetic dintre Moscova şi Beijing.

În urma finalizării tranzacţiei, grupul chinez CEFC va deveni al treilea mare acţionar al Rosneft, informează publicaţia rusă.

Alţi acţionari ai Rosneft sunt compania de stat Rosneftegaz, cu 50% plus o acţiune, şi firma britanică British Petroleum (BP), cu 19,75%. Consorţiul compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority (QIA) nu au precizat dacă reprezentanţii lor vor fi retraşi din Consiliul de Administraţie al Rosneft, după finalizarea tranzacţiei.

Iniţial, şeful Rosneft, Igor Sechin, se aştepta ca acordul să se încheie până la finele lui 2017, dar motivele pentru care nu s-a finalizat încă sunt necunoscute, susţine publicaţia rusă. "Cel mai probabil, din cauza părţii chineze", apreciază analistul Andrey Polischuk, de la Raiffeisen Bank.

Recent, CEFC a obţinut aprobarea preliminară de la Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă din China (NDRC) pentru preluarea acţiunilor Rosneft. De atunci, autorităţile de la Beijing au intensificat controalele valutare, scrie Vedomosti.

Separat, CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza în curând achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV. Controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International este prezentă în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.