Piata transportului spre ISS, proiectul spatial de 100 mld. dolari, o nisa tot mai vanata. Cine sunt companiile care au semnat contracte uriase cu NASA
Compania spatiala americana SpaceX a lansat cu succes vineri seara capsula fara echipaj uman Dragon, a carei misiune este aprovizionarea Statiei Spatiale Internationale (ISS), informeaza lemonde.fr.
Lansarea rachetei Falcon 9 a avut loc de la Cape Canaveral din Florida. Capsula se va conecta la ISS duminica. Aceasta transporta 2,2 tone de provizii, materiale, echipamente, combustibili. Printre acestea se numara o unitate de cultivare a legumelor in spatiu si un sistem de analizare a motivelor pentru care sistemul imunitar al astronautilor slabeste in conditii de microgravitatie.
In baza unui contract de 1,6 miliarde de dolari incheiat cu NASA, compania SpaceX trebuie sa efectueze in total 12 misiuni de aprovizionare a ISS. Capsula Dragon va readuce apoi pe Terra diverse materiale, inclusiv rezultatele unor teste stiintifice.
NASA a incheiat un contract de reaprovizionare, in valoare de 1,9 miliarde de dolari, si cu Orbital Sciences Corporation, a carei capsula Cygnus a efectuat primul ei zbor de reaprovizionare a ISS pe 12 ianuarie 2014.
Spre deosebire de Dragon, Cygnus nu poate sa revina pe Terra si se autodistruge la intrarea in atmosfera terestra.
Companiile SpaceX, Boeing si Sierra Nevada au fost selectionate de NASA pentru a dezvolta fiecare un vehicul spatial privat cu scopul de a transporta astronauti la bordul ISS.
In ceea ce priveste misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo rusesti Progress, europene (ATV) si japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singura data si se autodistrug arzand la reintrarea in atmosfera terestra, la finalul misiunii, transmite Mediafax.
Aceste companii activeaza pe o piata a transportului spre ISS care va creste tot mai mult in perioada urmatoare, odata cu decizia anuntata pe 8 ianuarie de NASA de a prelungi cu inca patru ani, pana in 2024, durata de functionare a Statiei Spatiale Internationale. Initial, durata de functionare era prevazuta pana in 2020.
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune. ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.