• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
NASA a anuntat ca a descoperit 715 de noi planete aflate in afara Sistemului nostru Solar

NASA a anuntat ca a descoperit 715 de noi planete aflate in afara Sistemului nostru Solar

NASA a anuntat miercuri descoperirea a 715 noi exoplanete - planete aflate in afara Sistemului nostru Solar -, gratie telescopului spatial Kepler, informeaza AFP.

Gratie acestor noi descoperiri, numarul de exoplanete confirmate pana in prezent a ajuns la aproape 1.700, iar cel al planetelor potentiale, la peste 3.600, a precizat Agentia spatiala americana intr-o conferinta de presa.
 
Aproape 95% dintre aceste exoplanete sunt mai mici decat Neptun, o planeta care este totusi de aproape patru ori mai mare decat Terra.
 
Patru dintre ele sunt de 2,5 ori mai mari decat Terra si se afla intr-o zona locuibila, la o distanta potrivita de Steaua lor si au temperaturi care permit apei - si potential, vietii - sa existe.
 
Una dintre aceste noi planete potential locuibile, denumita Kepler-296f, se afla pe orbita unei stele al carei diametru este pe jumatate fata de cel al Soarelui si cu o stralucire de doar 5% din cea a acestui astru.
 
Kepler-296f este de doua ori mai mare decat Terra, insa oamenii de stiinta nu stiu daca aceasta exoplaneta este gazoasa, cu o atmosfera densa de hidrogen si heliu, sau daca este acoperita de oceane.
 
Cele 715 exoplanete se afla pe orbitele a 305 stele.
 
Telescopul Kepler - o misiune de 600 de milioane de dolari - a fost lansat de NASA in 2009, pentru a monitoriza, timp de cel putin patru ani, peste 100.000 de stele care seamana cu Soarele nostru, aflate in constelatiile Lebedei si Lirei, si pentru a gasi planete asemanatoare cu Terra. Kepler s-a defectat la jumatatea anului 2013.
 
Aceste descoperiri astronomice vor fi publicate in numarul din 10 martie al revistei Astrophysical Journal.

27 februarie 2014 11:41
Modifică setările cookies