"Privat" este cuvantul cheie. Golden Spike Company mizeaza pe existenta rachetelor si aparitia unor noi vehicule spatiale pentru transportul persoanelor - totul in sectorul particular. Astfel, spun initiatorii, se vor reduce considerabil costurile unor zboruri comerciale spre Luna, inclusiv aselenizarile si revenirea pe Pamant.

Gerry Griffins, Golden Spike: "Viziunea noastra este crearea unui sistem comercial cu baza in Statele Unite, eficient pentru transportul persoanelor, in beneficiul unor persoane individuale sau chiar al unor tari tari".

Griffins - fost director de zbor al programului Apollo, care a condus si centrul spatial de la Houston - este presedintele consiliului de administratie al noii companii. Seful este Alan Stern, un fost director adjunct de la NASA.

Anuntul infintarii noii companii coincide cu implinirea a 40 de ani de la ultima misiune lunara Apollo 17. Atunci, astronautii au petrecut mult timp pe luna efectuand experimente stiintifice. N-a fost, insa, doar cercetare.

Statele Unite au considerat ca nu mai au nevoie de argumente pe "frontul spatial" al Razboiului Rece cu Uniunea Sovietica, iar costisitorul Program Apollo a fost definitiv abandonat.