Ministrul Economiei: "Nu exista firme de stat iesite cu succes din insolventa"
Varujan Vosganian
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat marti ca din pacate nu exista companii de stat salvate dupa intrarea in insolventa, in principal din cauza ezitarii autoritatilor de a declansa aceasta procedura.
"Suntem departe de a intelege procedura insolventei. Unii o vad ca pe un semn al neputintei, ca o modalitate de a vinde pe doi bani o companie. Insolventa este o forma de protectie, nu de vulnerabilizare a unei companii in dificultate. Incerc sa repar o ezitare pe care administratorii de stat au avut-o. Nu vad nicio deosebire intre insolventa din sectorul privat si cel public, exista insa diferente cand vine vorba de succesele procedurilor. In privat, imi vin in cap insolvente care s-au terminat prin succes, precum Prodlact, Nuclearmontaj. In sectorul public nu-mi vine in minte un succes de aceeasi talie, nu-mi vine niciunul de fapt. Acest lucru nu este din cauza ca administratorii judiciari nu sunt priceputi, ci ca decizia politica a fost ezitanta in declansarea insolventei. O vedeau ca un esec si se temeau de reactii din partea sindicatelor", a spus ministrul Economiei, la conferinta "De la insolventa la restructurare. Cum poti reveni in piata cu ajutorul reorganizarii judiciare", organizata de Ziarul Financiar.
El a aratat ca insolventa trebuie abordata fara ezitare si asumata in timp util, altfel sansele de a profita de oportunitatile acestei proceduri se diminueaza.
"Prezenta mea aici este o promisiune ca la nivelul administratorilor de stat vom trata insolventa cum trebuie si o vom vedea ca pe un mijloc de functionare a economiei. Am ajuns la aceasta concluzie dupa cazul Oltchim. Nu inteleg de ce a provocat atatea discutii Oltchim. Cand in urma cu multi ani Dacia se apropia de faliment, cand la Galati erau in pericol 35.000 de oameni nu exista atata emotie ca acum cand sunt 3.500 de salariati. Emotia se leaga probabil de faptul ca Olchim a ramas cea mai mare companie de stat, dar si ca este chiar o firma viabila, care a adunat in 15-20 de ani toate esecurile administratorilor de stat", a spus Varujan Vosganian, citat de Mediafax.
El a adaugat ca Oltchim este "cutia neagra a tranzitiei", iar daca va fi salvata va fi o lectie pentru autoritati.
"Aversa ar putea sa fie al doilea exemplu ca insolventa este o solutie si pentru sectorul de stat. Avem semnale bune si aici. Valorificarea unor active care stau inerte, nu neaparat terenuri, este o oportunitate. Exista sanse sa valorificam active pentru a face parcuri industriale. Insolventa este o modalitate de recuperare si valorificare a unui patrimoniu in mare parte considerat anacronic", a explicat Vosganian.
Oficialul a mentionat ca mai sunt cateva companii in insolventa, pe care autoritatile incearca sa le salveze.
"Cea mai importanta lectie a insolventei este ca firma respectiva este protejata de ingerintele politice, administratorii judiciari sunt foarte neinduplecati in acest sens. Daca facem o evaluare a companiilor nostre, cele care sunt in portofoliul AVAS si cele pe care le dorim sa le preluam de la ANAF, mai toate sunt in inosolventa, de la Remin Baia Mare, Plafar, pana la structura care autorizeaza jucariile pentru copii. In momentul de fata obligatia noastra este sa le salvam si am discutat cu Ministerul Finantelor sa preluam companiile grevate de mari datorii. Acestea sa fie preluate de AVAS si rentabilizate", a mai spus Vosganian.
Pe acelasi subiect: