Pretul tranzactiei include asumarea unor datorii ale Dea, potrivit unui comunicat publicat de RWE, cel mai mare producator de energie din Germania. 

Inainte de finalizare, tranzactia trebuie aprobata de consiliul de supraveghere al RWE si de autoritatile de reglementare din Marea Britanie, Germania si Norvegia, tarile unde Dea produce petrol si gaze.

Preluarea Dea reprezinta prima tranzactie a fondului LetterOne (L1), infiintat anul trecut de Fridman si miliardarul German Khan, pentru a investi o parte din fondurile de 14 miliarde de dolari castigate de cei doi prin vanzarea unei participatii detinute la grupul petrolier TNK-BP. 

RWE a inregistrat anul trecut prima pierdere incepand din 1949 si incearca sa-si consolideze situatia financiara prin vanzarea unor active. 

Scaderea preturilor la energie electirca in Germania a provocat pierderi uriase pentru RWE. Principalul rival al companiei, grupul german E.ON, a fost de asemenea nevoit sa vanda active evaluate la 20 miliarde euro pentru a-si consolida situatia. 

RWE incearca sa vanda Dea de mai bine de doi ani. O tranzactie anterioara care viza vanzarea activelor din Egipt ale diviziei a fost intarziata semnificativ de criza politica declansata dupa destituirea fostului presedinte Hosni Mubarak, au afirmat la acel moment surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg.

LetterOne a alocat pentru urmatorii cinci ani pana la 10 miliarde de dolari pentru investitii in industria petrolului si gazelor naturale la nivel global.

Fondul a atras in board executivi importanti din industria petroliera, printre care fostul director general al grupului BP, John Browne, si fostul presedinte executiv al companiei americane Anadarko Petroleum, Jim Hackett. 

Fridman este pe locul al patrulea in topul celor mai bogati rusi, cu o avere estimata de Bloomberg la 14,5 miliarde de dolari. Printre altele, miliardarul controleaza participatii la operatorii de telefonie mobila VimpelCom (Rusia) si Turkcell (Turcia).  El se numara printre cofondatorii Alfa Group, unul dintre cele mai mari consortii private din Rusia, care detine acum operatiuni bancare in patru tari si are divizii de administrare a activelor, asigurari si retail alimentar. 

Dupa un deceniu de parteneriat cu grupul BP in joint venture-ul TNK-BP, Fridman, Khan si ceilalti parteneri rusi din consortiu si-au vandut participatia catre compania de stat Rosneft intr-o tranzactie de 55 miliarde de dolari.  Directorul general al Rosneft, Igor Sechin, fost vicepremier timpul mandartului de prim ministru al lui Vladimir Putin, se numara printre apropiatii presedintelui rus vizati de sanctiuni diplomatice si economice din partea Statelor Unite si Uniunii Europene in contextul crizei din Crimeea, potrivit ziarului german Bild, care citeaza surse de la Washington si Bruxelles.